Op welke adressen in Eindhoven waren mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken?
Doorzoek deze tekst op PC met de toetscombinatie:
Windows: ctrl f of MacOS: cmd f
Doorzoeken pagina mobiel: tik op 3 puntjes en kies "zoek op pagina:
Door gebruik van deze 2 toetsen krijg je een zoekvenster voor deze pagina
Betekenis # = persoon op dit adres is in Duitse gevangenschap geweest. Degene heeft wel de WOII overleefd. De arrestatie kan op een ander adres zijn geweest.
Laatste update juni 2025
Het onderzoek van Phocas Kroon (1944-2021), gepresenteerd in zijn boek "De joodse gemeenschap van Eindhoven, 1940-1945", documenteert de lotgevallen van alle Joodse inwoners van Eindhoven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kroon bracht maanden door in archieven en stelde een volledige lijst samen van alle 936 Joden die in 1940 in Eindhoven woonden. Zijn onderzoek omvat gedetailleerde informatie over hun adressen, deportatiegegevens en het overlijden van 330 van hen. Kroon geeft aan dat zeshonderd Joodse inwoners de oorlog overleefden, sommigen door de verschrikkingen van de kampen te overleven, maar velen door onder te duiken. Ruim 600 Joodse personen zijn in en buiten Eindhoven ondergedoken: maar waar?
Op welk onderduikadres? Deze vragen proberen we hier te beantwoorden. Bijna 200 adressen en 250 personen hebben we kunnen achterhalen. Veel mensen zijn op diverse adressen ondergedoken.
Verschillende groepen mensen doken onder in Eindhoven:
Vanaf 1941: Jonge mannen, vaak werkloos, doken onder om aan de Arbeitseinsatz (gedwongen tewerkstelling in Duitsland) te ontsnappen. Hiervan hebben we ook een aantal adressen kunnen achterhalen, zie bijschrift Reden onderduik: arbeidsinzet (A.I.)
Vanaf 1942: Joodse inwoners doken onder om deportatie naar concentratiekampen te voorkomen.
Vanaf 1943: Studenten, verzetsmensen en militairen zochten onderdak.
Vanaf 1943: Razzia's op mannen om tewerkgesteld te worden in Duitsland of Duits-bezet gebied namen toe.
Onderduikers vonden vooral onderdak in particuliere woningen, bij mensen die dit risico wilden nemen. Bij ontdekking door de bezetter was de standaardstraf minimaal een half jaar opsluiting in een kamp.
Het Philipsconcern speelde een belangrijke rol bij het verbergen van onderduikers, door ze een schijnbaan te geven. Er werden ongeveer duizend mensen bij Philips ondergebracht, zogenaamd als werknemers met valse identiteitsbewijzen. Dit gaf hen de mogelijkheid een relatief normaal leven te kunnen leiden, zodat onderduikers zich overdag (voor en na hun zogenaamde baan) betrekkelijk veilig buiten konden bewegen. Deze vrijheid was voor de meeste Joodse onderduikers meestal onmogelijk, die zaten hele dagen binnen.
Vooral jonge kinderen werden vaak in pleeggezinnen geplaatst en met valse papieren aan een familie toegevoegd. Ze gingen vaak gewoon naar school.
Verschillende verzetsorganisaties in Eindhoven hielpen bij het organiseren van onderduik, het verschaffen van valse papieren en het vinden van onderduikadressen. De Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) was hierbij erg belangrijk.
Hilda Verwey-Jonker en een aantal ambtenaren hadden toegang tot het bevolkingsregister. Zij hebben ruim duizend identiteitsbewijzen vervalst en daarmee vele levens gered door onderduikers te laten "verdwijnen" of ze nieuwe persoonsbewijzen te geven.
Als de onderduik werd ontdekt, werden de onderduikers direct gedeporteerd naar een concentratiekamp. Arbeidsinzet-onderduikers werden gestraft en naar Duitsland gestuurd om daar verplicht te werken.
Ook de onderduikgevers werden meestal voor een periode gevangen gezet en sommigen stierven in kampen onder slechte omstandigheden.
Er is een aparte lijst van onderdak dat gegeven werd aan piloten en bemanningsleden. Hierbij zitten niet dezelfde (duik)adressen; wel betreft het een aantal keren het adres van de buren.
Dankzij de hulp en organisatie in Eindhoven hebben veel onderduikers de oorlog overleefd. Bijna alle Eindhovense Joodse inwoners die waren ondergedoken, overleefden de oorlog, evenals de meeste mensen die weigerden voor de Arbeitseinsatz te werken. In Eindhoven waren ook onderduikers uit andere plaatsen ondergedoken. Elders, zoals bijvoorbeeld in Friesland waren ook Eindhovenaren ondergedoken.
Het is belangrijk om te beseffen, dat achter elk verhaal over onderduik een persoonlijk drama schuilgaat. Bedenk alleen al dat de meeste huizen maar één wc hadden; de meeste onderduikers moesten zich behelpen met een emmer op zolder.
Het was oorlog, dus een tijd van grote angst en onzekerheid, waarin sommige mensen enorme risico's hebben genomen om anderen te helpen.
Roep om hulp van een Onderduikster
"Een Joodse dame, van ongeveer in de twintig, deed in 1942 in de Willemstraat in Eindhoven mij het verzoek haar aan een onderduikadres te helpen. Ze was gevlucht voor een razzia in Amsterdam," schrijft de Eindhovense J. Hasenbos (040-21...). "Pogingen om haar te helpen mislukten." Volgens hem is zij terechtgekomen op een adres aan de Voorterweg. Wie heeft nadere gegevens hierover?
Deze oproep verscheen in het Eindhovens Dagblad van 17 januari 2001.
Wie deze jonge vrouw is geweest, is niet bekend. In de verzetsnamenlijst wordt wel een persoon genoemd in deze straat: H.W. van de Velden, woonachtig Voorterweg 170, Stratum/Eindhoven. Het is onduidelijk of dit voor haar een onderduikadres is geweest.
In de jaren '30 en '40 woonde de familie Hasenbos in de Willemstraat 61, waar de kunstschilder H. Hasenbos ook een "moderne kunstsalon" opende.
Afbeelding met Google Gemini AI gemaakt. Zolder voor onderduikers.
Afbeelding met Google Gemini AI gemaakt. Zolder voor onderduikers.
foto beeldbankwo2.nl
Foto 1945: ingang van de schuilkamer in een klooster.
Tijdens de eerste fase van de bezetting waren slechts weinigen vertrouwd met het verschijnsel onderduiken. Bij gebrek aan onderduikorganisaties, was het niet eenvoudig adressen hiervoor te vinden. In principe kon een onderduikadres zich overal bevinden: op het platteland, in de bossen, in de stad of zelfs in de eigen woning. De omstandigheden voor onderduikers waren verre van ideaal. Van enige privacy was doorgaans nauwelijks sprake en na maanden, soms jaren van binnen zitten, vaak in kleine ruimtes op zolder of in de kelder, namen de spanningen toe. Constant was er het gevoel opgejaagd te zijn. Ook voor de gastgezinnen betekende het verlenen van onderdak aan onderduikers een zeer zware belasting.
tekst: beeldbankwo2.nl
Aalsterweg 176
Aalsterweg 176 diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als onderduikadres. Evalina Sophie Kats, geboren op 7 januari 1924 in Meppel, vond hier een veilige plek. Ze gebruikte de onderduiknaam Geertruida J. Bloemsma en stond ook bekend onder de voornamen Evelien of Eveline. Voordat ze met het gezin naar Aalsterweg 176 verhuisde, verbleef ze korte tijd op De Jonghlaan 14.
Ook Sjoerd Wijtzes uit Sneek dook kortstondig onder op dit adres, vanaf 4 september 1944. Hij bleef hier zelfs wonen tot 1946.
De onderduikverstrekker op dit adres was de familie Eringa.
Voor uitgebreidere verhalen en achtergrondinformatie over dit adres kun je terecht op: https://eindhoven4044.nl/50/Eringa.html en https://www.joodsmonumentmeppel.nl/families/kats-s/kats-s.html.
De bron voor deze informatie is yadvashem.org : righteous.yadvashem.org
Onderduikverstrekker Dirk Eringa
Aalsterweg 216 Eindhoven # =uitleg
Eugenio Havas (28-08-1912 Vulkan (Roemenië) - 25-03-1973 Toronto)
Tijdelijk ondergedoken op Aalsterweg 216. In Amsterdam op 4 juni opgepakt, hij heeft de deportatie naar o.a. Buchenwald overleefd.
Veel documenten & een foto in archief https://collections.arolsen-archives.org
Eigen adres: Roerstraat 7 III Amsterdam
bron: mappinghidingplaces.org
Onderduikverstrekker Prudentinus J Van Eck
Acaciastraat 22 Eindhoven
Jan Markus Louwers (19-11-1922) uit Oost-Souburg ( Zeeland) KP lid
Reden onderduik: arbeidsinzet / Verzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Onderduikverstrekker: Louis I Wanten
Akkerstraat 8 Eindhoven
Bella WIJNBERGEN (02-12-1880 Eindhoven) *
Van de Hoogstraat 89 hier ondergedoken.
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Adres Verzetslijst: Ir. W. Honing, Akkerstraat 8
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Amalia van Anhaltstraat 26 Eindhoven
Dhr. Smid
Reden onderduik: arbeidsinzet / Verzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Antoniusstraat 3 Eindhoven
Mina VONK-COHEN (26-10-1906 Arnhem)
Adres bron: https://www.ushmm.org/media/images/vlpnamelist/AA0005/AA0005.pdf
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Baarsstraat 21 Eindhoven #
ook adres Augustijnendreef (?) Eindhoven #
Elisabeth Iry Nabarro (12-10-1918 Londen)
https://collections.arolsen-archives.org/en/search/person/130345904?s=Nabarro%2012-10-1918&t=2575013&p=0
Violie Nabarro (28-07-1920 London - 25-02-2020 Hereford,England)
https://collections.arolsen-archives.org/en/search/person/130345974?s=Nabarro%20%2028-07-1920&t=2575013&p=0
Beide overleven Concentratiekamp Bergen-Belsen
bron adres Augustijnendreef : mappinghidingplaces.org
bron adres Baarsstraat 21: collections.arolsen-archives.org
Balsemienstraat 2 Eindhoven
Albert Marx (19-02-1906 Gemunden, Duitsland - 10-08-1995 Eindhoven)
Meta Marx-Falkenstein (26-05-1910 Gangelt, Duitsland - 02-12-1988 Eindhoven)
Jakob Marx (07-04-1861 Grusen, Duitsland - 06-12-1944 Eindhoven) - Vader van Albert Marx
Gertrud Ziekenoppasser-Rosenberg (26 mei 1883 Friedeberg (D) - 23 maart 1974 Amsterdam)
Albert, Meta en Jakob zijn vanaf juli 1942 ondergedoken bij de familie Lindner-Pirenne. Gertrud Ziekenoppasser-Rosenberg is later komen onderduiken en na de oorlog verhuisd naar Binnenkant 24 in Amsterdam.
Uitgebreid verhaal : https://www.eindhoven4044.nl/10/Lindner.html
De onderduikgevers het gezin van C.H.M (Karel) en Dora Lindner-Pirenne, hadden zelf op dat moment drie hele jonge kinderen: Mariëtte (10 augustus 1939), Piet (1941 vrij snel na zijn geboorte overleden), Piet (28 juli 1942) en Louis (1944) Door de oudste kinderen werd Albert aangeduid als "oom Albert" maar dan wel op zijn Frans uitgesproken. Het was geen “tante Meta” maar werd "tante Lies" genoemd omdat dat een minder opvallende naam was. De vader van Albert werd opa genoemd en de Berlijnse vrouw werd oma genoemd. Piet (1942) was op jonge leeftijd al een zeer bespraakt jongetje, dat veel in huis gehouden moest worden omdat hij te veel kon zeggen. Na de oorlog zijn er nog zes kinderen geboren. Karel Lindner was actief in het verzet en had een uitgebreid netwerk met andere voornamelijk katholieke verzetsmensen.
Berenstraat 24 Eindhoven
Schmul Groinem Wassermann (22-11-1896 Kamianietz) *
Waarschijnlijk ook hier ondergedoken: Sarah Wassermann-Koningswinter (03-05-1902 Londen)*
Reden onderduik: jodenvervolging
Bron: Onderduik archief Eindhoven
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Berenstraat 24 ? Eindhoven
Dhr. de Wette
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Beukenlaan 8 Eindhoven
Jetta de Groot-van der Heijden (22-06-1906 - 10-08-2010)
Onderduikgeefster: Luchies Geesje
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/5/Luchies.html
Bron: righteous.yadvashem.org
Beukenlaan 8 Eindhoven
Klaas en Jitse van der Leij
Dhr. Simons
Onderduikgeefster: Luchies Geesje
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Beukenlaan 39 Eindhoven
Johanna de Paauw (18-08-1928, Amsterdam)
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/6/Paauw.html
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Bron: righteous.yadvashem.org
Bezemstraat 4 Eindhoven (woonadres)
Straat is hernoemd in 1962 naar Koenraadlaan
Jan Folkers
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Bezemstraat 14 Eindhoven
Straat is hernoemd in 1962 naar Koenraadlaan
Geert Drijver (06-09-1914) Oorspronkelijke adres Bezemstraat 47
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Bezemstraat 36 Eindhoven
Straat is hernoemd in 1962 naar Koenraadlaan
Abr. David Domb (05-01-1904 Amsterdam)
Baila (Bella) DOMB-WASSERMAN (17-11-1894 Amsterdam)
Salomon Tobias Domb (19-2-1935 - 28 augustus 1985)
Vader, moeder en zoon
Reden onderduik: jodenvervolging
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Adres in verzetslijst, onderduikgevers Familie Pijnenburg - van Uden
Bezemstraat 56 Eindhoven
Straat is hernoemd in 1962 naar Koenraadlaan
Drenth (waarschijnlijk is dit B. Drenth woonachtig Bezemstraat 20
Hoofdbewoner is G.H. (Gerhard Heinrich) Vieth, glassorteerder bij Philips
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Bleekstraat 7 Eindhoven
Ans Elisabeth (Anna) ANDRIESSE (08-01-1935 Eindhoven)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Onderduikgever is: Hendricus C.P. Ribbens
Boschdijk 12 Eindhoven
Lina BERETZ-DAVID (12-08-1883 Hörstgen)
Charles BERETZ (12-06-1872 Vlodrop)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Genoemd in boek Phocas Kroon
Boschdijk 449 Eindhoven
Abram Simon (14-01-1927)
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Adreslijst AA0016.pdf
Genoemd in boek Phocas Kroon
Onderduikverstrekker: Johannes W Houwen
Boschdijk 771 Rijks Krankzinnigen Gesticht Eindhoven
Diverse personen zijn hier ondergedoken geweest, naast de 24 Joodse patiënten.
Mina van der Heim (05-11-1878) zie Iepenlaan 32
Uitgebreid verhaal : Frits Goudkuil lees https://www.eindhoven4044.nl/8/artsenverzet-eindhoven.html
Uitgebreid verhaal : Hajo Bruining tijdelijk lees https://eindhoven4044.nl/50/Bruining.html
Genoemd in boek Phocas Kroon
Bredalaan 49 Eindhoven
Dhr. Pieter Johan Ufkes (07-06-1924 Vlissingen) (ondergedoken vanuit Middelburg)
Dhr. van Stokkum (1921)
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Bredalaan 53 Eindhoven
Joodse echtpaar Eisner uit Den Haag, mogelijk gaat het om:
Jacob Curt Eisner (28-04-1890 Zaborne (D) )
Erna Grünthal (13-11-1897 Breslau(D))
Onderduikgevers zijn de familie E. Cassee.
E. Cassee genoemd op de verzetslijst
Ingestuurd door de zoon Hans Cassee.
Burghstraat 7 Eindhoven (adres opnieuw gebruikt?)
Eva Sara EISNER (29-10-1924 Berlijn)
Op dit adres hebben tijdelijk gewoond:
Levie Hes 29-01-43 tot 18-03-43 * via onderduik overleefd
Jacob C Eisner 08-08-42 tot 25-11-42* via onderduik overleefd
Joseph Van Vlijmen (Gaail.5) 08-03-43 tot 05-05-43* via concentratie kamp omgebracht
David Oppenheimer 01-03-41 tot 15-07-43 * via concentratie kamp omgebracht
bron naam: Holocaust Survivors and Victims Database
*Genoemd in boek Phocas Kroon
Celsiusplein 22 Eindhoven # per adres Dhr. Kok
Mozes Engelsman (24-11-1924)
Woonachtig: President Brandstraat 48 III Amsterdam
Gearresteerd: 11-11-1942, Inschrijving Westerbork: 12-11-1942, Vertrek transport naar Auschwitz: 30-11-1942
Gevangenschap in: Westerbork, Auschwitz, Gross Rosen, Buchenwald
Deportatie overleefd.
bron: mappinghidingplaces.org
Da Costaweg 7 Eindhoven #
Herman Lissing (27-11-1919 Amsterdam - 04-08-1991 Sydney Australia)
Foto: https://kazernedossin.memorial/commemorez/in-memoriam/?lang=fr&pdb_id=81631
Deportatie overleefd.
bron: mappinghidingplaces.org
Dennenstraat 7 Eindhoven (adres van 1934 is mogelijk in 1942 anders)
Mathilde Grünfeld-Spanjaard (25-10-1885 Borne)
Salomon Grünfeld (06-11-1875 Tarnowskie Góry (P) Tarnowitz (D))
Ondergedoken bij Antonius Sodderland (1908 - 1995)& Gerdina Versteeg (1910 - 1997). A. Sodderland was werkzaam bij Philips.
Lies (Elizabeth) van Dam-Versteeg, die gedurende de oorlog als contactpersoon had gediend en de Grünfelds van bonkaarten had voorzien, kwam om bij het (vergis) bombardement van 21 februari 1945 op de Parklaan.
Uitgebreid verhaal : https://stichting18september.nl/slachtoffers/elizabeth-van-dam-versteeg/
Bron: righteous.yadvashem.org
*Genoemd in boek Phocas Kroon
Condensatorstraat 10 Eindhoven
Jo van Eyk (alleen een onderduik voor de nachten)
Jack Nagelkerke, de broer van Jan, die uit Berlijn was gevlucht.
Onderduikergevers: Jan Nagelkerke (29-08-1917 - 27-02-2014) en zijn echtgenote Paula Feijen (18-09-1920 - 4-11-1999)
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Verhaal en oorlogsherinneringen opgeschreven door Jan Nagelkerkemei 2001 in https://rondhethofke.nl/wp-content/uploads/2022/07/2001-05.pdf
Dommelhoefstraat 4 Eindhoven
Petrus Dondersstraat 55
Silly Hes-Nihom (04-04-1910 Winterswijk)
Levie HES (10-05-1906 Tiel) *
Dina Rachel HES (09-10-1939 Utrecht) *
Albert Slap (24-03-1930 Amsterdam)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
*Genoemd in boek Phocas Kroon
Verzetslijst: Woonadres van B. Levie, Dommelhoefstraat 4
Adres ook van H.E.R.O. (Harry / Henri) Engels. 13-09-1919 - 10-04-1945, Harry of Henri was kostganger aan de Dommelhoefstraat 4, actief in het verzet.
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/3/verzet_dl2_Philips1940_1944.html
Uitgebreid verhaal : https://stichting18september.nl/slachtoffers/Henri-Edwin-Rudolf-Oscar-Engels/
Dommelhoefstraat 5
Julius Thalmann (06-01-1875 - 01-01-1952 Eindhoven) *
Henriette Thalmann-Jacobson (18-03-1892) *
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/4/colet.html
*Genoemd in boek Phocas Kroon
Bron: righteous.yadvashem.org
Onderduikverstrekker: Berthus Colet
Dommelstraat 38 Eindhoven
Gideon Morpurgo (21-10-1914 - 22-01-1999)
Gideon Morpurgo ook op ander adres ondergedoken: Hendrik de Keyzerlaan 6 Eindhoven
Emanuel Neeter (07-07-1910)
Gewoond hebben op dit adres:
Johannes H J. Grothausen van16-09-41 tot 30-09-43 Roermond Asd.
Johanna L.C. Hietbrink van 24-10-42 tot 31-12-45
Jannigje A Burggraaf 18-01-43 tot 17-03-43
Philomène L Jennekens van 21-02-44 tot 02-06-44
bron: mappinghidingplaces.org
Onderduikverstrekker: Antonius A.J.W. van Nunen / Johan G Hagendoorn
Draaiboomstraat 61 Eindhoven
Van Daal
Adres is: Café Ons Genoegen W. van Gemert
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Eckartseweg 278 Eindhoven #
Else RUBEN-ROSENBERG (25-04-1901 Witten(D))*
Gehuwd met Alfred Ruben (22-11-1909 Neustadt) Alfred was tijdens de oorlog in de FILIPIJNEN.
Laura Sara OPPENHEIM-GRUENEBAUM / naamvariatie Grünebaum (27-04-1904 Klein Waldstadt)* Zij overleefde Theresienstadt
Laura was gehuwd met Mozes Oppenheim ( 12-12-1892 - Auschwitz 30-09-1944 )*
Het gezin Oppenheim emigreerde in 1933 vanuit Duitsland naar Nederland. Daar vestigden ze zich in Eindhoven en kregen twee kinderen, Joost, geboren in 1934, en Manfred, geboren in 1938. Van 5 december 1942 tot 4 oktober 1944 verbleven Joost en Manfred bij Jack en Willemien Heuvelmans en hun zes kinderen in Reusel, Hoofdstraat 2A, onder de namen Jan en Kees Blijdorp en met het verhaal dat ze weeskinderen waren uit Rotterdam. Zie Hoofdstraat 2A Reusel.
Bron achtergrondverhaal https://www.verhalenuitdekempen.nl/series/in-het-spoor-van/joost-oppenheim-leefde-twee-jaar-ondergedoken-in-reusel
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
*Genoemd in boek Phocas Kroon
Onderduikverstrekker: Bernardus W. Veldhuis
Edelweisstraat 111 Eindhoven
Koort (Kurt) POLAK (13-11-1909 Berlijn)
Onderduikgever Familie van Hoeven
Lees verhaal op https://stichting18september.nl/slachtoffers/hendrik-van-hoeven
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
*Genoemd in boek Phocas Kroon
Edisonstraat 98 Eindhoven #
Mietje PRESBURG (04-10-1891 Rotterdam - 1971) *
Man was niet Joods: van Schaik Leenderweg 298
Mietje PRESBURG gevangen vanaf 15-05-1943 in Westerbork, deportatie overleefd.
https://collections.arolsen-archives.org/en/search/person/130369658?s=Mietje%20PRESBURG&t=2575095&p=0
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Bron: righteous.yadvashem.org
*Genoemd in boek Phocas Kroon
Onderduikverstrekker: Roelf Mulder
Emmasingel 23 Eindhoven
S. Vleeschdrager (??-??-????)
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Floralaan 138 Eindhoven #
Leendert Stouwer (05-08-1921 Amsterdam - 25-03-2013 Amsterdam)
Deportatie overleefd, gevangen onder meer in kamp Westerbork.
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Floralaan 178 Eindhoven (adres opnieuw gebruik?)
Jolan Wiener-Grünfeld (07-03-1891 Budapest) *
Blanca Wiener (25-11-1920 Eindhoven) *
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/6/wiener.html
Bron: righteous.yadvashem.org
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Floralaan 178 Eindhoven (adres opnieuw gebruik?)
L. GOSLINSKI ( ?)
Lena GOSCHLINSKI-FRANK ( ? )
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Frankrijkstraat 40 Eindhoven
Betje (Betty) Levie 05-03-1905 Assen - 29-04-1992
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/50/Bruining.html
Onderduikgever familie Bruining
Betty Levie is later ondergedoken Marconilaan bij een schoenmaker
Reden onderduik: jodenvervolging
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Onderduikverstrekker familie Bruining
Frankrijkstraat ?? Eindhoven
Gertrud SALOMON-UILENDORFF (05-01-1881 Berlijn) eigen adres Cliostraat 6 Amsterdam
Dorij Salomon (dochter?) 10-10-1918
Beide zijn ondergedoken op 22-07-1942 in Eindhoven
Reden onderduik: jodenvervolging
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Frederika van Pruisenweg 56 Eindhoven
Levie Teeboom (25-01-1903 Rotterdam - 16-02-1952 Hilversum)
Gehuwd met M. Blocq, beroep: Violist
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Fuutlaan 21 Eindhoven
Esther Wertheim-Rosenfeld (08-07-1912 Amsterdam - 14-05-1991 Amsterdam) *
Sonja Khan (14-09-1940 Eindhoven) *
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/5/hoekstra.html
Bron: righteous.yadvashem.org
Genoemd in boek Phocas Kroon
Adres verzet: Familie Hoekstra
Gaailaan 7 Eindhoven
Regina Wertheim (10-05-1922 Eindhoven)
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/50/Wijk.html
Bron: righteous.yadvashem.org
Genoemd in boek Phocas Kroon
Adres verzet: Familie van Wijk
Gagelstraat ? Eindhoven
H. de Bok (14-08-1906)
Eigen woonadres: Lochemstraat 61
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Galileïstraat 27 Eindhoven
Maarten de Bruin (15-01-1921), eigen woonadres: Aalsterweg 234
Actief bij P.A.N.
Reden onderduik: arbeidsinzet / verzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Ganzebloemstraat 19 Eindhoven #
Max Frankfort (20-08-1921 Amsterdam)
Max Frankfort zat tot 3 september 1944 gevangen in Kamp Westerbork, daarna Buchewald
Bron : AA0016.pdf
Gelderlandplein 55 Eindhoven
De Bruin (Veronica?)
Hans Siegfried Grünfeld (06-09-1908) later ondergedoken: Klokhuislaan 2, Drachten *
Wilma Grünfeld-van Dam (19-03-1908 Eindhoven) later ondergedoken: Klokhuislaan 2, Drachten *
Reden onderduik: jodenvervolging
Bron: Onderduik archief Eindhoven
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Geraniumstraat 7 Eindhoven
Ellen BAUMANN (31-05-1929 Keulen) *
Ondergedoken vanuit Jacob Marislaan 43, Arnhem
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Adres verzet: M.T. Aerdts, Geraniumstraat 7
Gestelsestraat 24 / Gestelschestraat 24 Eindhoven
Cornelis W Polié ) (20-01-1923 Haarlem) ondergedoken van 24-01-44 tot 02-01-46
Eigen adres Binnenweg 87 Heemstede
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Gestelsestraat 101 / Gestelschestraat 101 Eindhoven
Netty Rosenfeld (29-12-1921 Amsterdam - 14-10-2001 Amsterdam) Netty's Levensverhaal
Haar zus Esther was ondergedoken op Fuutlaan 21 en hun broertje Jaap in Laren.
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/5/hoekstra.html
Onderduikgever Familie Broekers, Ir. E. J. (Evert )Ing. b. h. bouwbureau N.V. Philips
Goorstraat 5 Eindhoven
Mozes,Cohen (20-12-1899 Tiel) tijdelijke
Sophia Martina Cohen-Leviticus 23-04-1907 Amsterdam tijdelijke
Daniel,Cohen (01-02-1934 Eindhoven) tijdelijke
Ernst Abel,Cohen (28-02-1928 Den Haag) tijdelijke
Tirtsa Heertjes (ongeveer 25 jaar in 1942)
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/5/Schouwstra.html
Bron: righteous.yadvashem.org
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Onderduikgever familie Schouwstra
Hagenkampweg 90 Eindhoven (adres opnieuw gebruikt?)
Dobbe Franken (01-09--1919 Rotterdam - 22-02-2009)
Onderduikverstrekker: Bernardina G Valkenier
https://www.oorlogsbronnen.nl
Adres bron: mappinghidingplaces.org
(Bron AA0016.pdf)
Hagenkampweg 90 Eindhoven (adres opnieuw gebruikt?)
Theodories Serton (06-04-1924) Vals PB - Ondergedoken 19-06-1943 - 23-05-1944 (werkt bij gemeente)
Zijn broer Willy Serton (19-07-1925 - 01-03-1945)
https://stichting18september.nl/de-namenlijst : woonadres Hagenkampweg 104 is opgepakt en omgekomen in gevangenschap
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Hastelweg 32 Eindhoven (Woonadres)
H. J. van Elderen
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Hastelweg 34 Eindhoven
Leendert van den Brand (08-03-1915 - 04-01-1988)
Eigen woonadres: Bogert 4 ( huis is afgebroken)
Ook ondergedoken op: Sophia van Wurtemberglaan 1 /Hastelweg 34
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Hastelweg 67c Eindhoven
Dhr. Wouters
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Halvemaanstraat 7 Eindhoven
Johan T. Muilenburg (11-09-1925) eigen adres Halvemaanstraat 97
Christan J. Muilenburg (23-6-1919) * Verspreid bonnen, P.A.N.
Reden onderduik: arbeidsinzet
* Reden onderduik: arbeidsinzet en verzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Halvemaanstraat 41 Eindhoven
Dhr. Francimond
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Halvemaanstraat 125 Eindhoven
Anthonie Hendrik (Han) König (14 december 1911 Amsterdam - Amsterdam, 29 juni 1969 Amsterdam)
Onderduikgevers zijn de familie Stütz.
Informatie van oud-bewoner Halvemaanstraat 107, de heer E. Jager.
Heemskerkstraat 32 Eindhoven
Henk Stavast
Een Zeeuwse man bijgenaamd als "Oom Pukke"
Uitgebreid verhaal https://eindhoven4044.nl/10/Onderduiken-Eindhoven1940-1944.html
Onderduikgevers Jacob Kuitert en Aaltje Stavast
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Heezerweg 216 Eindhoven
Hetty BAAREN (5-07-1916 - 04-04-2003 Sydney )
Hetty Wijzenbeek- Van Baaren (naam variatie Wyzenbeek)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Onderduikgever H.A.L. Linden
Heezerweg 259 Eindhoven
Karel POLAK
Onderduikgevers familie F. J. Zeh Heezerweg 259
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Heistraat 12 Eindhoven
André HAKKER (04-08-1907, Den Haag - 29-09-1982 Den Haag) (naam foutief in database daar staat HAKKOR)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Hendrik Casimirstraat 5 Eindhoven
Toni Levi ( )
Bron: AA0016.PDF
Hendrik Casimirstraat 22 Eindhoven
Dhr. Dey, (+/-1922) persoon duikt onder vanuit Middelburg
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Hendrik de Keyzerlaan 6 Eindhoven (zie ook Dommelstraat 38)
Gideon Morpurgo (21-10-1914 - 22-01-1999)
bron: mappinghidingplaces.org
Henriëttestraat 24 Eindhoven
Dhr. Spaargaren (??-??-????)
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
t' Hofke ? Eindhoven
M. Ph. H. RAMAEKERS (??-??-????)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Hoogstraat 23 Eindhoven
Alfred Samuel ANDRIESSE (17-01-1926 Eindhoven - 30-10-2020 Amsterdam)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Genoemd in boek Phocas Kroon
Hoogstraat 89 (adres opnieuw gebruikt?) Eindhoven
Bella WIJNBERGEN (02-12-1880 Eindhoven) later ondergedoken: Akkerstraat 8 *
Jacques Josef HARTOGS (21-02-1882 Nijmegen - 10-04-1963 Eindhoven) *
Heinz FRIEDLÄNDER (29-05-1908 Berlijn) *
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Onderduikgever waarschijnlijk: Wolff & Co, N.V. v.h. J. Grooth. electr. en radioart
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Hoogstraat 185 Eindhoven
Carolina Selma Blomhoff (03-08-1939 Eindhoven)
Maurits Blomhoff (14-11-1867 Eindhoven)
Carolina Blomhoff- van der Heim (03-09-1868 Lekkerkerk)
Louis de Wit (03-04-1896 Eindhoven)
Maurits Louis de Wit (02-05-1929 Eindhoven)
Marianne Rebecca de Wit (07-09-1931 Eindhoven)
Isidor de Wit (25-12-1890 Alem)
Rosetta Flora de Wit (22-11-1922 Eindhoven)
Philipina Johanna de Wit-Leviticus (19-03-1898 Vierlingsbeek)
Beletje de Wit-Rosenfeld (08-05-1899 Amsterdam)
Meijer Wertheim (05-10-1891 Eindhoven)
Celine Wertheim-Blomhoff (03-08-1894 Eindhoven)
Regina Wertheim (10-05-1922 Eindhoven)
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/6/Hoogstraat185.html
Onderduikgevers waren: Familie Scholten en familie Mes.
Bron: righteous.yadvashem.org
alle personen genoemd in boek Phocas Kroon
Hubertastraat 6 Eindhoven
Dhr. A. Smulders, eigenadres Gagelsteeg 39, Rouveen (Overijssel)
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Hulstlaan 54 Eindhoven (waarschijnlijk op eigen adres ondergedoken)
J. Cadier
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Hulstlaan ? Eindhoven
Jan (M?) van Eck (07-05-1919) (Eigen adres Weteringstraat 20)
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Huijgenslaan 11 Eindhoven #
Rene Willink (06-08-1923 Den Haag - 15-08-2005)
Deportatie overleefd.
https://vrijheid.scouting.nl/scouting-in-de-oorlog/database/joodse-scouts/1914-joodse-scouts-rene-willink/file
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Iepenlaan 32 Eindhoven
Mina van der Heim (05-11-1878 Lekkerkerk)
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/5/sprengers.html
Bron: righteous.yadvashem.org
genoemd in boek Phocas Kroon
Jacob van Maerlantlaan 2 Eindhoven
E. Leer (??-??-????)
Adres Ir. A. W. Olivier ( in dienst als ir. bij Nederlandse Spoorwegen)
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Jasmijnstraat 8 Eindhoven #
Abraham Joseph / Josef PARSSER (04-05-1921 Amsterdam)
20 febr.1943 naar Kamp Vught, hij overleeft deportatie.
https://collections.arolsen-archives.org
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Johannastraat 29 Eindhoven
Michael Kut ( ?)
Reden onderduik: jodenvervolging
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Johannastraat 36 Eindhoven
Dhr. van Hest
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Julianastraat 33 [in de oorlog is deze straat door de Duitsers omgedoopt in Sophiastraat ]
Onderduikgevers: P.H. Wijtman en Mevrouw S. Wijtman-Vleer zeer actief in verzet.
Volgens dochter "tientallen onderduikers" Joodse en andere onderduikers op zolder gehad.
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/50/WijtmanVleer.html
Bron: boek Eindhoven 1933 -1945 Frans Dekkers
Juliustraat 29 Eindhoven (woonadres)
Calmer van de WOUDE (09-07-1907 Groningen)
Niet Joodse vrouw (Saartjes)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Juliusstraat 43 Eindhoven
Barend van DELFT (03-05-1927 Groningen)
Ook ondergedoken in Raamstraat 22 Groningen
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Kalmoesstraat 18 Eindhoven
Jack (Isaac) Allegro (11-06-1912 Amsterdam - 13-03-1972)
R. Allegro (??-??-???? Amsterdam)
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Kamillestraat 36 Eindhoven
Jakob Benninga 14-11-1906 Eenrum - Eindhoven 2004)
Jacob (Jaap) Benninga (08-10-1917 Deventer - 19-04-2002 Den Haag)
Zjudi Benninga (28-9-1912 Deventer - 14/1/1998 Eindhoven)
Max (Mozes) Benninga (26-05-1939 Eindhoven) (tijdelijk, daarna ondergedoken zie Schoonloërstraat 58 te Grolloo)
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/4/bakker.html
Bron: righteous.yadvashem.org
Genoemd in boek Phocas Kroon
Karnemelkweg 24 Eindhoven (Het adres is van 1934, kan in 1942 anders zijn)
Mirjam Sara Winter (17-08-1922 Düsseldorf - 21-12-2024 Eindhoven) trouwde na de oorlog met Gerrit-Jan Honig. Tijdens de oorlog dook ze onder in Eindhoven, eerst bij de familie Olofsen en later bij het gezin van Pieter Stavast en Cornelia Elisabeth van Veldhoven. Daarnaast vond Mirjam onderdak in Sevenum en Venlo (Limburg), Helmond en Helenaveen (Noord-Brabant).
In een artikel in de Rheinische Post en bij stolpersteine-kempen vertelde Mirjam Honig-Winter over haar ervaringen: "Ik vond eerst een onderduikadres [bij de familie Olofsen] in Eindhoven dat de protestantse kerk mij had gegeven. Ik logeerde bij een protestants gezin vlakbij de kerk; 's avonds mocht ik de kinderen in bed voorlezen uit de kinderbijbel. Ook al ging ik nooit de deur uit, iedereen in de buurt wist dat er een extra iemand in huis was. Maar iedereen hield zich stil. Uiteindelijk kwamen we met ons vieren – mijn ouders Berta en Karl, mijn zus Ruth en ik – op verschillende plaatsen terecht. We werden van de ene schuilplaats naar de andere gebracht. In het katholieke dorp Sevenum hebben we het einde van de oorlog meegemaakt."
Mirjam, haar ouders en haar zus overleefden allen de oorlog. Na de oorlog keerde Mirjam terug naar Eindhoven, waar ze tot haar overlijden in december 2024 woonde. Ze is 102 jaar geworden.
Bronnen:
https://collections.yadvashem.org/en/names/8980190
https://collections.yadvashem.org/en/righteous/4043153
https://collections.yadvashem.org/en/righteous/4044725
https://stolpersteine-kempen.de/familie-winter/ Duits uitgebreid verhaal.
Genoemd in boek Phocas Kroon "De Joodse gemeenschap van Eindhoven 1940-1945"
Onderduikgever Karnemelkweg 24: Jacobus C. van Hoof
Kerkakkerstr 20 Eindhoven (eigen adres)
Dhr. Johannes P Baaten
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Onderduikgevers: Jurrie Boon
Kasteelweg 72 Eindhoven
Nettie van Tijn (Later de naam Chana Duday aangenomen)
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/5/veth.html
Bron: righteous.yadvashem.org
Keerweerstraat 26 Eindhoven
Dhr. van Greve
Dhr. J. v. d. Ven
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Kerstroosplein 45 Eindhoven
familie Th. J. Goldsmit uit Honingveldsestraat te Driel
Bron: oproep in Oost-Brabant 06-12-1944
Reden onderduik: jodenvervolging
Kettingstraat 24 Eindhoven
Theresia EICHHOLT-HEUMANN (31-07-1900 Düsseldorf)*
Haar man Walter Eichenwald is overleden Sobibor *
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Onderduikgever is Josephus M. Toirkens
Kievitlaan 1 Eindhoven
Gerharda Bernarda Mathilda ("Gerda") Reinders ( 22-02-1917 Winterswijk - 04-02-1992 Wageningen)
Onderduikgever: Josephine H. Blom.
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Klunderstraat 15 Eindhoven
Numi WYGODSKI-LANGO (14-12-1918 Manheim)
Selig WYGODSKI (08-03-1909 Manheim)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Koekoeklaan 19 Eindhoven
Elisabeth Marianne van de(r) Zijl (28-12-1898)
Arnhemse Orkest Vereniging (AOV) overleeft oorlog,
Onderduikgever: Ir. Z.Th. Fetter, Koekoeklaan 19
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Kootwijkstraat 18 Eindhoven
v.d. Elst
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Korenbloemstraat 23 Eindhoven
Hertog Tertaas (05-08-1918 - 2001)
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Korianderstraat 93 Eindhoven
Bernard Erich Schäffner (11-08-1918 Würzburg - 18 januari 2010 Achterveld)
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/10/Onderduiken-Eindhoven1940-1944.html
Uitgebreid verhaal : https://vrijheid.scouting.nl/scouting-in-de-oorlog/...schaffner
Reden onderduik: Duitser
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Kreugelstraat 50 Eindhoven
Dhr. Ruijter
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Kreugelstraat 78 Eindhoven
Dhr. Boerdonks
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Kruisstraat 70 Eindhoven
Isidore Witsenhuyzen (29-06-1924 Amsterdam) Eigen adres Reizstraat 8 Amsterdam
Bron AA0016.pdf
1e Kruizemuntstraat 31 Eindhoven
Judith GROENEWOUDT-SWAAB (22-02-1897 Amsterdam - 02-12-1974 Amsterdam )*
Gehuwd met Andries Groenewoudt (21-05-1896 Eindhoven - 01-01-1941 Eindhoven)*
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Kwartelstraat 6 Eindhoven (tijdelijk)
Olga (Lucy) KAPLAN-LEVITAN (12-06-1906 Simferopol (RUS) *
Sergius Kaplan (11-04-1907 - 28-12-1995 Schaulen Litouwen) *
Gehuwd 21-12-1933 in Eindhoven, voormalig adres Jan Luikenstr. 23 Eindhoven
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
* Genoemd in boek Phocas Kroon
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/eindhovense-philipsingenieur-sergej-kaplan-overleefde-concentratiekampen
https://spurenimvest.de/2024/11/25/kaplan-serge/
Langdonkenpad 8 Eindhoven
(Langdonkenpad straatnaam bestaat niet meer, is nu Draaiboomstraat)
M.W. Braspenning, eigen adres: Langdonkenstraat 8
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Langdonkenstraat 7 Eindhoven
Dhr. v.d. Dungen
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Leenderweg 183 Eindhoven (woonadres?)
Paul Gustaaf MOEREL (06-08-1897 Breda)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Leenderweg 194 Eindhoven
Nico Khan (24-10-1937 Eindhoven) *
Bertha (Bep) Denneboom, (30-09-1926 Zwolle - 2005 Israël)
Uitgebreid verhaal : https://www.eindhoven4044.nl/6/Hilda_verwey_jonker.html
* Genoemd in boek Phocas Kroon (geboortedatum is 1937)
Onderduikgevers Hilda Verwey-Jonker en Evert Johannes Willem Verwey
Leenderweg 218 Eindhoven
Szlama Szczipior (15-11-1915 Warsaw / Warszawa / Warschau)
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Leenderweg 361 Eindhoven
Eddy (Edmond) Wiener 28-10-1919
Theo (Theodor) Wiener 06-12-1918
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/6/wiener.html
Bron: righteous.yadvashem.org
Leeuweriklaan 3 Eindhoven
Judith Kann (28-07-1934 Dordrecht)
Elisabeth (Elise) Kann (23-12-1930 Dordrecht)
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/5/heel.html
Bron: righteous.yadvashem.org
Leliestraat 15 Eindhoven #
Leonardus DEURHOF (06-08-1917 Woensel / Eindhoven) (mogelijk in Woerden)
Deportatie Dachau overleefd: nummer 144916
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
https://collections.arolsen-archives.org/de/search/person/10020621?s=Leonardus%20DEURHOF&t=2015868&p=0
Lijmbeekstraat 217 Eindhoven
Julius Gottschalk (21-03-1906 Geilenkirchen(D)
Ilse Berta Sara Katzki (29-01-1913 Rastenburg)
Julius Gottschalk had een modezaak Rechtestraat 17
Ze waren tijdelijk ondergedoken bij familie Buddemeijer, Lijmbeekstraat 217, later bij landbouwer Wintermans in Eersel, verder bij een Veldhovense familie Klein en Maria van Knegsel, ook uit Veldhoven.
Bron: artikelen Eindhoven Dagblad: 16 september 2020 en 17 oktober 2024
Lijsterlaan 3 Eindhoven
Barend Andriesse (21-08-1938 Veghel)
Het gehele gezin Andriesse overleven de oorlog.
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/5/Bienfait.html
https://www.kliknieuwsveghel.nl/nieuws/algemeen/218202/barend-andriesse-is-boos-op-de-gemeente-het-is-een-schande-da
Bron: righteous.yadvashem.org
Lijsterlaan 13 Eindhoven
E.H.(Eugenie) Paters-Carpreau (24-11-1898 Breda)
Ze is getrouwd in Breda 1921 met J. D. S.(Jan) Paters (28-5-1895), die in 1942 krijgsgevangen is o.a. in Stanislau
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Volgens lijst AA0044.pdf is het huisnummer 13, archief noemt Lijsterlaan 3
Lijsterbesstraat 14 Eindhoven
Gerard van Ham (13-10-1921 - 06-02-2015) eigen adres: Musschenbroekstraat 21. Lid O.D.
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Lochemstraat 25 Eindhoven
P. Arends (13-05-1914)
Eigen adres: Plaggenstraat 32 Eindhoven
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Locomotiefstraat 35 Eindhoven #
Esther Rodrigues verraden / kamp overleefd
Graticia Rodrigues verraden / kamp overleefd
Rosa Wagner-Aron 14-04-1880 - Auschwitz, 08-04-1944 verraden / omgekomen
Uitgebreid verhaal : https://www.eindhoven4044.nl/10/verraadineindhoven.html
Lodewijk Houbenstraat 23 Eindhoven
Lea KUNSTENAAR-DE VRIES (07-02-1921 Rotterdam - 25-07-1992 USA)
Haar partner Barend Kunstenaar 27 mei 1914 is omgekomen in Auschwitz, 3 augustus 1942.
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Mathildelaan 55 Eindhoven
Annie Vogelina Wolf (01-08-1920 Boxtel)
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Maria Stuartstraat 12 Eindhoven
dhr. Werveling
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Mecklenburgstraat 48 Eindhoven
Salomon de VRIES (20-07-1915 Amsterdam)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Adres Verzetslijst, onderduikgever J. Osterloh, actief OD lid, Magazijnmeester Philips, omgekomen in Duitse gevangenschap
Meidoorplein 1 Eindhoven
De Fouw ( eigen adres Goudsbloemstraat 5)
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Meidoornstraat 14 Eindhoven
Roelof Sanders (29-07-1908 Exloërmond)
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Merellaan 15 Eindhoven
Louise van AMERONGEN-ASSCHER (22-03-1920 Amsterdam - 12-10-1999 Jerusalem)
Jacob van AMERONGEN (03-10-1913 Amsterdam - 07-10-1995 Jerusalem)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Onderduikgever LISETTE HELENA DARLANG (overleden 08-05-1947)
Molenstraat 1a -2 Eindhoven
Tijdelijke wolfraam-molybdeenfabriek van Philips
L. Schultink, bedrijfsleider en werkzaam bij Philips heeft volgens de familie het laatste oorlogsjaar op de bovenste etage onderdak geboden aan een aantal onderduikers. Wie is onbekend.
Bron en foto bedrijfsgebouw: https://www.eindhoveninbeeld.com/photodetail.php?id=12241
Musschenbroekstraat 60 Eindhoven
Rudolf (Dolf) Schöndorff (10-01-1938 Amsterdam - 24-03-2023 Laren) Later Prof. dr. Economie
Ella Schöndorff-Meijer, (31-07-1911 Amsterdam - 8 juni 1997 Blaricum)
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/5/Spoelstra.html
https://www.joodsmonument.nl/nl/page/308500/rudolf-sch%C3%B6ndorff
Bron: righteous.yadvashem.org
Needestraat 33 Eindhoven
Dhr. E. Schuur (25-07-1919) Ondergedoken vanuit Dwarsdiep M65 Nieuw Buinen (nu Drentse gemeente Borger-Odoorn)
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Nicolaas Beetsstraat 19 Eindhoven
H.A. SCHÄFER (05-08-1907 Häversum (D))
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Nicolaas Beetsstraat 23 Eindhoven? (misschien geen duikadres)
Rommert Postma (16-07-1894 Lutkewierum)
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Oude en nieuwe adres hetzelfde AA0016.PDF
Nieuwe Dijk 125 # Eindhoven De straatnaam na 25-11-1964: Generaal Dibbetslaan 125 (het pand is inmiddels afgebroken)
Op dit adres verborgen Paul Hendrik Kassenaar (05-12-1890-1954) en zijn vrouw Hendrika Kassenaar-Verhoeven (1888-1945) drie onbekende onderduikers: een man, een vrouw en hun dochter. Tragisch genoeg werd hun schuilplaats verraden.
Paul Hendrik Kassenaar werd gearresteerd en naar concentratiekamp Vught gedeporteerd. Hij heeft daar van 17 maart '43 tot 22 december 1943 gevangen gezetten. Hij is daar fysiek gemarteld en hierdoor drie keer opgenomen geweest in het kampziekenhuis. De verschrikkingen die hij daar meemaakte, lieten diepe sporen na. Na de bevrijding kampte hij met geestelijke gezondheidsproblemen, waaronder achtervolgingswaanzin. Dit leidde tot zijn opname in de psychiatrische instelling in Vught, waar hij helaas voortijdig overleed. Zijn vrouw Hendrika overleed al in 1945.
Het lot van de drie onderduikers is onbekend.
Dit aangrijpende verhaal is ingestuurd door Tom Kassenaar, kleinzoon van Paul Hendrik en Hendrika.
Olmenlaan 5 Eindhoven
dhr. Verhagen
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Orchideeënstraat 56 Eindhoven
Elisabeth Aandagt (03-05-1932 Dordrecht - 25-04-2001)
Sophia Cato AANDAGT (14-02-1931 Dordrecht - 16-09-2010 Wassenaar)
Naam en adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Ook In Friesland ondergedoken?
Parklaan 38 Eindhoven
Marianne Elion ( 18-01-1937 Wassenaar - ?)
Frans Elion (15-03-1938 Wassenaar - heden)
Onderduikgevers: Willem Six (1893 -1971) en Arnolda (geboren de Vos, 1895-1992) ir W.Six was werkzaam bij Philips Natlab.
In maart 1943 werd de situatie voor het gezin Six te gevaarlijk, In Goor werd een nieuwe schuilplaats voor Marianne en Frans in bij Theodorus en Alberta Jeukens gevonden. Het gehele gezin overleefde de oorlog.
Bron: righteous.yadvashem.org
W.Six staat op verzets-namenlijst
Pasteurlaan 41 Eindhoven
Robert ZADOKS (21-08-1940 Eindhoven) *
Bellina (Paulina) ZADOKS-FAINLEEB (26-04-1910 Rotterdam) *
Bellina (Paulina) was gehuwd met Philip Zadoks (03-11-1901 - 20-04-45 Kdo Wüstegiersdorf) *
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Mozes Witmond Pasteurlaan 41 verhuisd naar Potgieterstraat 34 (zijn niet Joodse vrouw blijft waarschijnlijk wonen Pasteurlaan 41.
Pasteurlaan 75 Eindhoven
Lea Behr (??-??-????) zoekt haar man I. Behr
Verzetsadres: M.A. Peeters Pasteurlaan 75
Bron oproep Oost-Brabant 16-11-1944
Petrus Dondersstraat 28 Eindhoven
Het huis van de familie Voogd heeft gedurende de oorlog gefungeerd als tijdelijk onderduikadres voor vluchtelingen die op doorreis waren.
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/8/wittedorp.html
Petrus Dondersstraat 29 Eindhoven
Nathan STRANDERS (19-05-1893 Ridderkerk) *
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Gehuwd met een niet Joodse vrouw
Petrus Dondersstraat 55 Eindhoven
Zie Dommelhoefstraat 4
Dina HES (09-10-1939 Utrecht)
Levie HES (10-05-1906 Tiel)
Silly (Sara) HES-Nihom (04-04-1910 Winterswijk)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Plantsoenstraat 21 Eindhoven #
Henriette Reichenberger-Kan (27-11-1896 Arnhem)
Ze heeft gevangen gezeten in Bergen-Belsen, is bevrijd op 3 april 1945
https://collections.arolsen-archives.org/en/search/person/130361210?s=Reichenberger-Kan&t=2575041&p=0
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Plataanlaan 39 Eindhoven
Jansen. Hij kreeg 12,50 per week
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven (DSC02204.JPG)
Onderduiker geefster: Weduwe Petronella A.C. Lukken-Keeris
Pinkstraat 1 Eindhoven
Dhr. Smit
Reden onderduik: arbeidsinzet (A.I.)
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Poelhekkelaan 23 Eindhoven
Elisabeth de Vries (15-06-1907 Amsterdam)
Ondergedoken bij Dr. C. J. Dippel (Philips NatLab) actief in verzet
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Bron AA0016.pdf
Prins Hendrikstraat 9 Eindhoven
Frits Colthof (28-08-1915 Den Helder)
https://www.joodsmonumentzaanstreek.nl/coltof-salomon/#toggle-id-2
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Onderduikgevers: Anna A. Burggräfe / Wed. Anna M.L. Heijzelaar-Maas
Primulastraat 71 Eindhoven (nu de huisnummers 61 - 63)
Onbekende onderduiker
Onderduikgever was de familie M. J. V. Adang van beroep procuratiehouder.
Ranonkelstraat 19 Eindhoven
Bernard van Engel (27-10-1902 Deventer - 04-11-1987 Eindhoven )
bron: mappinghidingplaces.org
Genoemd in boek Phocas Kroon
Verzetslijst: Ondergedoken bij belangrijke man in de directie van Philips 0.L. van Steenis
Later ondergedoken in Friesland, Duikadres: J.J. de Haan, Landmansweg 230, Oosterzee
Rechtestraat 33a Eindhoven #
Abraham Cohen (26-08-1902 Arnhem - 27-05-1997 Sydney Aus.)
Vanaf 28 januari 1945 zat Abraham Cohen gevangen in Dachau. Zijn kampnummer was 139414. Op 29 april 1945 is Abraham Cohen bevrijd in Dachau. Gegevens https://www.oorlogsbronnen.nl
Op dit adres woonde diverse Joodse personen tot 24-06-1942
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Roostenlaan 90 Eindhoven
Laura GROENHEIM (27-04-1904 Kleinwallstadt (d))
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Roostenlaan 121 Eindhoven
Benoit de Vries (11-09-1895 Rotterdam?)
Ondergedoken sinds 27-08-1942
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/5/Kropf.html
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/10/Onderduiken-Eindhoven1940-1944.html
Bron: righteous.yadvashem.org
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Rubensstraat 18 Eindhoven
Catharina van Thijn-Blitz (03-10-1924 - 2018) en Maurits van Thijn (17-05-1922 - 2011)
foto https://henk-hollander.nl/familychart
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Bron AA0016.pdf
Ruurlostraat 10 Eindhoven
A. Schokker (10-07-1932) Eigen adres: De Ruiterstraat 7 Borne
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Ruurlostraat 31 Eindhoven
dhr. Verton
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Smalle Haven 30 Eindhoven (nu nummer 130)
Blanca Wiener (tijdelijk) hierna mogelijk naar Floralaan 178
Familie van de Ven gaf onderdak aan Blanca Wiener en fungeerde later als postadres
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/6/wiener.html
Schootsestraat 24 Eindhoven
Dhr. van Veen
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Schootsestraat 38 Eindhoven
Verkuijlen
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Schootsestraat 51 Eindhoven
van de Broek
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Sint Gerarduslaan 15 Eindhoven
Stefan GRADSTEIN (28-07-1909 Berlijn)
Zijn vrouw (Verloop) is niet Joods, woont Hugo Verrieststraat 7
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Sint Odastraat 17 Eindhoven
Else HEIJMANN-PRINS (28-01-1891 Den Bosch) *
Max HEIJMANN (23-04-1895 Horrem(D)) *
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
*Genoemd in boek Phocas Kroon
Sint Odulphusstraat 6 Eindhoven (Adres opnieuw gebruikt)
Bert (Albert David )HAMBURGER (11-08-1940 Gorinchem)* zie ook Nasaustraat 11 en Joodse officieren
Leonid (Leonidas) GODKEWITSCH (24-07-1902 Kiew)
Gusti KERNGOLD-MAMMERSCHMIDT
Rose Sophie HAMBURGER-ENGERS (10-01-1914 Winschoten) *
Walter Julius HEUMANN (10-07-1921, Mönchengladbach) * zie Venstraat 59
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Vanaf 14-07-1940 staat David Albert Hamburger (11-06-1907 geboren in Utrecht) ingeschreven op de Nassaustraat 11 in Eindhoven
Vanaf 25-09-1940 staat hij samen met zijn vrouw Rose Sophie Hamburger-Engers (10-01-1914 geboren in Winschoten) ingeschreven op de Heezerweg 215 samen met hun zoon Albert David Hamburger (11-08-1940 geboren in Gorinchem).
Op 25-01-1943 verhuist David Albert Hamburger (op papier, feitelijk gaat hij in krijgsgevangenschap) naar de Sint Odulphusstraat 6, het is op dit moment niet duidelijk waar zijn vrouw en zoontje naar toe gaan. Hij staat op dit adres ingeschreven tot 12-04-1944, vanaf 12-04-1944 wordt hij van bewoner overgeschreven naar kostganger op hetzelfde adres. Hij blijft hier ingeschreven staan tot 07-06-1945 (terugkeer uit krijgsgevangenschap) waarna hij met zijn gezin verhuist naar de Roostenlaan 83 in Eindhoven.
Sint Theresiastraat 46 Eindhoven
Dhr. Slootmans
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Sint Trudostraat 1 Eindhoven (eigen woonadres)
Antonius M. de Haas
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Sint Rochusstraat 17 Eindhoven (pand is afgebroken)
Het echtpaar van Dam:
Abraham (Bram) van Dam (17-08-1887 Nijmegen)
Dina van Dam-Silverenberg (10-11-1892 Eindhoven)
Hij had een winkel voor inkoop van oud goud en juwelen op Hendr. Casimirstraat 11.
Het gezin Heijmann:
Max Heijmann (23-04-1895 Horrem (D))* Eigenaar een textiel of manufacturen winkel, Rechtestraat 63 in Eindhoven
Else Heijmann-Prins (28-01-1891 Den Bosch)*
Rudolf (Rudy) Heijmann (09-11-1922 Horrem(D)) *
Vijf personen waren ondergedoken vanaf midden 1942 t/m bevrijding 18 sept '44, ze woonden in twee kamers.
Adres bron: Boek Barry Wonder: Bevrijding Eindhoven, p.274
Onderduikgever was het gezin van Cornelius H. Schenk.
* Genoemd in het boek Phocas Kroon
Sint Rochusstraat 32 Eindhoven
Praag van Ester (16-08-1904 Sittard - 11-06-1994 Nuenen) *
Adres bron: mappinghidingplaces.org
* Genoemd in het boek Phocas Kroon
Onderduikgever: Adrianus Cornelis Hurkmans (10-01-1900 - 15-10-1973) woonde ook op dit adres en hij was getrouwd op 7 oktober 1927 met de Joodse Ester van Praag. Onduidelijk of zij op haar eigen woonadres is ondergedoken geweest, zij heeft de bezetting overleefd.
Sophia van Wurtemberglaan 1 Eindhoven
Leendert van den Brand (08-03-1915 - 04-01-1988)
Eigen woonadres: Bogert 4 (later woonhuis afgebroken)
Ook ondergedoken op: Hastelweg 34
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Sophia van Wurtemberglaan 56 Eindhoven
Dhr. van Houte ondergedoken vanuit Koudekerke.
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Strijpsestraat 42 Eindhoven
Dhr Harks
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Strijpsestraat 107 Eindhoven
Dhr. van der Laak (steun 7.50 per week)
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven (DSC02193.JPG)
Stuiverstraat ? Eindhoven
Salomon (Sel.) Elburg (18-04-1913 Keulen - 25-07-1992 USA)
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Tongelresestraat 102 Eindhoven
Catharina KRANT (14-03-1915 Hilversum)
Ondergedoken sinds maart 1942, ongehuwd. Adres familie: Kerkstraat 35 Hilversum
Mogelijk is haar zus ook hier ondergedoken: Suze KRANT (03-08-1922 Hilversum)
Haar ouders en een zus zijn omgekomen.
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Adres bron: Onderduik archief Eindhoven
Reden onderduik: jodenvervolging
Tongelresestraat 138 Eindhoven
Charles Jonathan Boasson / Boässon (30-6-1919 Middelburg - 26-05-2010 Yokneam, Israel) gehuwd met: Veronica de Bruin (Ronit Veronica (Vro) de Bruin) (16-01-1916 Amsterdam - 31 augustus 1994 Yokneam, Israel) zij is waarschijnlijk ondergedoken bij de familie De Meel, Beukelsdijk 39 Rotterdam
Isak Zacharias (Jacques) BARUCH (03-11-1917 Amsterdam - 13-02-1996 Amsterdam)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Tongelresestraat 156 Eindhoven
Lejzer ZYLBERMAN (24-01-1920 Lodz)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
p/a Netty de Mol, Tongelresestraat 156
Tongelresestraat 173 Eindhoven
Diverse onbekende Joodse onderduikers, waaronder ook tijdelijk Netty Rosenfeld (29-12-1921 Amsterdam - 14-10-2001 Amsterdam), zie ook Gestelsestraat 101.
Onderduikgever is Katrien Dobbelman-Borchertz
Bron: https://www.eindhoveninbeeld.com/photodetail.php?id=1879
Tongelresestraat 443 Eindhoven
Salomon Natkiel ( 08-02-1940 Amsterdam)
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/6/oorlogsverzet_tongelre.html
Onderduikgevers familie Van Lierop-Evers.
Torricellistraat 4, Eindhoven
Onbekende onderduiker. Onderdak verleend, van december '43 tot juni 1944 aan man die in Hannover gewerkt had.
onderduikgevers: Feik en Rie Fast
Reden onderduik: arbeidsinzet
bron: Onderduik archief Eindhoven
Torricellistraat 17 Eindhoven #
Mozes Corper (27-03-1927 Amsterdam - 28-03-1996 Emmen)
Deportatie overleefd.
onderduikgever: P.C. Danss, Torricellistraat 17
foto bij https://www.joodsmonument.nl/nl/page/320275/mozes-max-corper /
https://collections.arolsen-archives.org/en/archive/1-1-5-3_01010503-001-080-135
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Venstraat 31 Eindhoven
Daniël Rijkers (06-04-1920) Woont in Nieuw-Buinen Drenthe.
Reden onderduik: arbeidsinzet
bron: Onderduik archief Eindhoven
Onderduikgever: Henderikus Drenth
Venstraat 59 Eindhoven
Walter Julius Heumann (10-07-1921)
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/5/Kuiper.html
Bron: righteous.yadvashem.org
Onderduikgever: familie Kuiper /Gerrit J. Kuiper en Gerda H. V. Kuiper
Venstraat 77 Eindhoven
Vanaf dit adres zijn veel Joodse personen geholpen met het vinden van een onderduikadres.
Miriam (Mira) Kurz (21-06-1935 - 08-05-2011) Later Rozenfeld-Kurz of Mirjam Rozenfeld
Onderduik verzorgers zijn: Onno (Cor) Rinzema & Cornelia Lindhout, actief bij P.A.N.
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/5/rinzema.html
Bron: righteous.yadvashem.org
Het adres staat op de verzetslijst Luite Broer en Anne Rinzeina
Venstraat 79 Eindhoven #
Cornelis Barrevoets (19-08-1918)
Is op 25 mei 1944 van (Polizeiliches Durchgangslager) P.D.L. Amersfoort, nummer 11773 naar Wupperthal. Bevrijd in het kamp te Lublin. Ander mogelijk duikadres: Ruurlostraat nr.?. Barrevoets, eigen adres: Kronehoefstraat 12
Reden onderduik: jodenvervolging
Adres bron: Onderduik archief Eindhoven
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Venstraat 79 woonde PAN-lid Johannes J. den Bak (G. v.d. Bak?)
Onderduikgever: Wed. Anna M. Lindhout-Meerman
Welschapsedijk 215 / huis nummer oorlogsjaren Welschapsedijk 15 Eindhoven (boerderij is gesloopt)
De onderduikers waren van de Fam. Troost zandtransport uit Rotterdam.
Onderduikgever Familie G. Spanjers
Gegevens aangeleverd door schoonzoon Ernie Groen.
Wenckenbachstraat 45 Eindhoven
Alfred KOOPMAN (31-03-1909 Gangelt) *
Arthur Troostwijk (30-01-1879 ?)
Dora (Doortje) Troostwijk-van Essen (29-05-1883)met hun kinderen Jehuda, Leo 25-02-1928 *), Maurits (10-03-1914)en Theresia.
Familie Mühlfelder (ook gespeld als Muehlfelder, Muehlvelder of Muhlfelder):
Catherine Mühlfelder-Troostwijk, getrouwd met
Kurt Max Mühlfelder, en hun dochtertje Marlies.
Familie Cohen
Andre Cats (??-??-1913)
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/5/eerd.html
*Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
verzetslijst Familie van Eerd
2e Wilakkersstraat ? Eindhoven
Leonard Paul Couturier (11-08-1917 's-Gravenhage - 08-05-1998 Eindhoven)
Gehuwd met W.H.A. Couturier-Bakker
Reden onderduik: waarschijnlijk arbeidsinzet
Bron: Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/8/wittedorp.html
Wilgenroosstraat 44 Eindhoven
Abraham David Douma (29-07-1919 - 30-08-1996)
Annie Nelly Douma (03-02-1923)
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Wilgenstraat 26 Eindhoven
Rachel LEERMANS-FRANSMAN (02-07-1898 Amsterdam)
gehuwd met Christianus Henricus Maria Leermans (overleden 18-02-1941 's-Gravenhage)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Willem de Zwijgerstraat 51 Eindhoven
Julius Leopold Herman (Jules) de Haas (04-01-1911 Deventer - 17-01-2009 Amsterdam)
Onder gedoken bij Familie familie J.J.A Jonkers-Imandt
Jan Jonkers werkt bij Philips en hij zit samen met zijn vrouw Annie Imandt (Antoinette H. A. ) in het verzet.
Lees verhaal op www.tracesofwar.nl/news/9362/Joodse-onderduiker-in-huize-De-Raymaert.htm
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Jonkers-Imandt staan op de namen Verzetlijst - GOIWN-ledenlijst.
Willem de Zwijgerstraat 52 Eindhoven
Pieter Meuldijk (17-12-1915 Dordrecht)
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Onderduikgever: familie van Vroonhoven
Willem de Zwijgerstraat 55 Eindhoven
Estella Kater (09-01-1917 Groningen - 10 februari 2012)
Estella KATER-VAN DAM
foto aanwezig op: https://www.geni.com/people/Estella-van-Dam
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Onderduikgever: Johann E. Rubenkamp
Willem de Zwijgerstraat 69 Eindhoven
Susanne Rosette (Suze) KOETZER-SLOTHOUWER (25-10-1909 Amsterdam - 1982)
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database (daar naam als KOETSER geschreven)
Adres bron: mappinghidingplaces.org
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Onderduikgever: Franciscus C. J. Roos
Woenselsestraat 425 / Woenselschestraat 425 Eindhoven (tegenwoordig Tonnaerstraat 16 )
Joseph (Jo) Docters (15-07-1900 Boxtel - 23-11-1999 Amsterdam)Hij woonde Frankrijkstraat 59.
Hiernaast zijn uit Amsterdam ondergedoken:
Gertrud Sara Salomon-Uilendorff (05 -01-1881) en haar dochter:
Ellen Dorothee Salomon (10-10-1908, Charlottenburg)
Ondergedoken op 22-7-1942 in de kelder ondergedoken bij L.W. (Louis) Staals, Slagerij "De Kaak".
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Met dank aan kleinkind Monique Staals
Woenselsemarkt 9 Eindhoven (tijdelijk adres)
Begin 1942 werd aan G. J. van Ellenberg via een zwager verzocht een Joods paartjes op te nemen voor 3 weken. Onbekend wie daar ondergedoken waren.
Uitgebreid verhaal : https://www.eindhoven4044.nl/10/lo-woensel.html
Bewoner was Cornelus L.J. (Jos) Buskens
Wolvendijk 31 Eindhoven
Lazarus EKSTEIN (25-08-1903 Middelstum -11-04-1983 Eindhoven) Eindhovense handelaar in bloemen
Selma Ekstein (21-08-1934 Eindhoven)
Nico Ekstein (20-09-1936 Eindhoven)
Rudolf Ekstein (06-02-1939 Eindhoven)
Lea Rosa Ekstein (08-06-1941 Eindhoven)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Onderduikergever: Lambertus Th. van der Velden
Zwaanstraat 16 Eindhoven
Dhr. van Santvoort
Reden onderduik: arbeidsinzet
bron: Onderduik archief Eindhoven
Onderduikgever: Johannes van Deurse
Zeelsterstraat 30 Eindhoven
Dhr. Baijen
Reden onderduik: arbeidsinzet
bron: Onderduik archief Eindhoven
Zeelsterstraat 189 Eindhoven
Johannes G. van den Berk (02-02-1916)
Reden onderduik: arbeidsinzet
bron: Onderduik archief Eindhoven
Zevenaarlaan 3 Eindhoven
A.H. van Santvoort (02-12-1914 Vught)
Reden onderduik: arbeidsinzet
bron: Onderduik archief Eindhoven
Zevenbergenstraat 19 Eindhoven
dhr. Vrijmoed
Reden onderduik: arbeidsinzet
bron: Onderduik archief Eindhoven
Zutphenstraat 4 Eindhoven
Jan Alberts (15-03-1915) Ondergedoken op eigen adres.
Reden onderduik: arbeidsinzet
bron: Onderduik archief Eindhoven
Onderduiker Lea Behr verblijfhoudende Pasteurlaan 75 te Eindhoven, vraagt bekend gemaakt te worden met de verblijfplaats van haar man I. Behr.
Advertentie in Oost-Brabant 16-11-1944
Onderduiker J. S. HAARMANS bevindt zich bij de Wed. v. d. BERG Sophia van Wurtemberglaan 52 Eindhoven.
De oproep is: Henny probeer direct in contact met mij te komen.
Advertentie in Eindhovensch dagblad 10-02-1945
bron https://www.ushmm.org
Meer over krijgsgevangenschap in Stanislau op:
https://eindhovenfotos.nl/1/levensloop_frans_de_waal.htm
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kozen sommige Joodse officieren ervoor om zich vrijwillig aan te melden als krijgsgevangene. Dit deden zij in de hoop bescherming te genieten onder de Geneefse Conventies. Als krijgsgevangenen liepen zij minder risico om naar vernietigingskampen gestuurd te worden en hadden zij een grotere kans om contact met hun familie te behouden.
Zes Joodse officieren uit Eindhoven maakten deze keuze en overleefden de Duitse bezetting:
• Ir. Aron Bierman (28-08-1904 Appingedam)
• Johan Herman de Haas (26-11-1910 Amsterdam)
• Ir. Jacobus (Ko ) Rodrigues de Miranda (24-12-1905 Amsterdam - 19-01-1986 Eindhoven)
• Max Lopes Cardozo (07-10-1911 Watergraafsmeer)
• David Abraham (Dé) Hamburger (11-06-1907 Utrecht - 21-11-1993)
• Fritz Alfred Mann (29-05-1907 Bremen)
Ze zijn krijgsgevangen geweest in: Amersfoort vandaar op 5-7-1943 naar Stalag 371 (Stanislau) gestuurd. Op 10-10-1943 doorgestuurd naar Oflag XXI C (Schildberg) daarna naar Oflag 67 von Grüne bei Lisa. Op 28 april 1945 door Sovjet-troepen in kamp Oflag 67 Neubrandenburg bevrijd. Ondanks de zware gevangenschap wisten ze te overleven.
In juni 1945 zijn de krijgsgevangen officieren weer in Eindhoven.
Dorp A 90, Son
Jacob Abraham van Tijn (06-04-1904 Zwolle)
Johanna Levy (17-08-1901 Wisch(Gld))
Onderuitgever gezin van Sjef Lavrijssen verzetsman
Hun jonge kinderen Helene in Best en Bernard in Valkenwaard
Uitgebreid verhaal : binnenkort
Zie pagina 42 https://www.eindhoven4044.nl/5/Boek-Joodse-gemeenschap-06-2010.pdf
Eindhovenscheweg 27 Valkenswaard
Bernard van Tijn: 09-07-1939
Onderuitgever gezin familie P. Dings,
Uitgebreid verhaal : binnenkort
Zie pagina 42 https://www.eindhoven4044.nl/5/Boek-Joodse-gemeenschap-06-2010.pdf
Adres? Best
Helene Bella van Tijn: (26-05-1937 Eindhoven)
Onderuitgever familie van Ton Schellen in Best
Uitgebreid verhaal : binnenkort
Zie pagina 42 https://www.eindhoven4044.nl/5/Boek-Joodse-gemeenschap-06-2010.pdf
Prinses Wilhelminastraat 20 Aalst
Werner GRÜNFELD (16-12-1913 Bentheim (D))
Ruth GRÜNFELD-EISNER 10-06-1920 Berlijn - 09-11-2009 Loenen a/d Vecht ) Ruth was in 1936 naar Nederland gevlucht.
Yvonne GRÜNFELD (12-05-1943 Aalst) Geboren tijdens duikperiode
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/5/Boers.html
Ze zijn waarschijnlijk na de bevrijding in de Petrus Dondersstraat 9 Eindhoven gaan wonen.
Karel Raaymakersstraat 43 Helmond
Samuel (Miel) Andriesse (28-06-1942 Eindhoven)
Opgevangen bij de familie Verhees: Carolus Franciscus Verhees (08-02-1894 Someren - 08-04-1965 Helmond) en Petronella Verhees-van der Heijden (21-05-1893 Someren - 09-08-1984 Helmond).
Zijn ouders Nathan Andriesse (07-01-1909 Eindhoven) en Clara Haagens (16-09-1916 Rotterdam) zijn op 9 november 1943 verraden en hun onderduikadres is ontdekt bij de tennisbaan in Waalre. Ook Julius Kleerekoper (geb. 31-07-1915 Eindhoven) en Abraham Samuel Kleerekoper (08-09-1926 Eindhoven) zaten daar verstopt. Zij zijn allemaal in 1944 vermoord in Auschwitz.
Eindhovens dagblad 29-09-2017
https://oorlogsverhalen.com/oorlogsverhalen/miel-andriesse
https://collections.yadvashem.org/en/righteous/5247189
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Boerdonk adres D50
P. N. J. van Veldhoven (eigen adres Groenlostraat 26 Eindhoven)
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Hoofdstraat 2a Reusel (Jack en Willemien Heuvelmans, Bakkerij) (Zie Eckartseweg ?? Eindhoven)
Joost OPPENHEIM (11-08-1934, Venlo - 14-05-2022 USA)
Manfred (Freddie) OPPENHEIM ( 16-06-1938 Venlo)*
Schuilnamen: Jan en Kees Blijdorp. Joost schrijft als 12 jarige een boek Good luck with bad luck.
https://www.brabantserfgoed.nl/page/6706/ongemakkelijk-gezelschap
Meer https://www.verhalenuitdekempen.nl/series/in-het-spoor-van/joost-oppenheim-leefde-twee-jaar-ondergedoken-in-reusel
Bron: righteous.yadvashem.org
Fluweelensingel 76 Gouda
Benjamin de Jongh (15-01-1918 Eindhoven) eigen adres Kleine berg 61a
Bron: AA0016.PDF
Ternatestraat 73 Delft
M. van Groesen (29-09-1909) eigen adres: Zutphenstraat 11
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Boekel c 125
M. H. A. Geujen (05-06-1906) eigen adres: Zutphenstraat 15
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Burgemeester Vermeerlaan 6 Putten (Gelderland)
Meijer van LEEUWEN (24-09-1894 Eindhoven)
Onderduikgever J. Nijenhuis
Een niet Joodse vrouw en twee kinderen.
Oorspronkelijk adres: Lodewijk Napoleonplein 4
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Paulus Potterstraat 190 bis Utrecht
Abraham KIEK ( 24-04-1934 Eindhoven) *
Zoon van Ir. M. El. Kiek Philips werktuigk. Ing, Lijsterlaan 11, overleden in 1940 door ziekte.
Zijn moeder Helena van Staveren (02-07-1909 Utrecht) * is vermoord in Duits gevangenschap.
zie https://www.joodsmonument.nl/nl/page/138439/maurits-kiek
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Wilhelminalaan 44 Valkenburg
Clara HERTOGS-HARTOG (22-11-1891 Eindhoven)
Gustaaf HERTOGS (19-12-1893, Gulpen)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Piestreweg 4 Oud Gastel
Hubertus H. HERPS (07-02-1920, Eindhoven)
Gevangennummer: 68724 Gevangen in Den Bosch / Dachau. Hij overleeft de kampen
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
https://collections.arolsen-archives.org/en/search/person/365318?s=HERPS&t=2127195&p=
Ondergedoken in Heerlen als "Letty Roelofs" bij de familie Roelofs
Valentina Maria KAPLAN (18-03-1940 Hilversum) **
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database Adres
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/eindhovense-philipsingenieur-sergej-kaplan-overleefde-concentratiekampen
Schoonloërstraat 58 Grolloo Drenthe
Mozes (Max) Benninga (26-05-1939 Eindhoven) Was als kind ondergebracht bij familie Bonder in het Drentse Grolloo,
Zijn moeder Zjudie Benninga (28-9-1912 Deventer - 14/1/1998 Eindhoven) en zijn vader Jakob Benninga (14-11-1906 Eenrum - Eindhoven 2004) waren in Eindhoven ondergedoken zie Kamillestraat 36.
De heer J.E.H. Rademakers, Sint Rochusstraat 23, een leidinggevende bij gemeentewerken en lid van de ondergrondse, zorgde voor de post tussen het ondergedoken Eindhovense echtpaar en het gezin Bonder in Grolloo.
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/4/bakker.html
Verhaal over familie Benninga https://www.eindhoven4044.nl/5/Boek-Joodse-gemeenschap-06-2010.pdf
Verhaal over Grolloo https://www.oldgrol.nl/tijdens/het-verhaal-van-max
Ondergedoken in Deventer
Schurenstraat 16 Deventer
Israël (Ies) Offenbach (03-05-1907 Arnhem - 12-01-1989 Eindhoven) 81 jaar
Bertje Offenbach-Stad (10-01-1914 Rotterdam - 09-05-2001 Eindhoven) 87 jaar
Eigen adres: Rechtestraat 33a Eindhoven
Bron AA0016.PDF
Tabakswal 19 Deventer
Salomon (Jacques) Offenbach (02-12-1918 Arnhem) Eigen adres Anna van Engelandstraat 23 Eindhoven
Lena (Leni) Offenbach (28-06-1922 Arnhem) Eigen adres Anna van Engelandstraat 23 Eindhoven
Marcus Offenbach (06-05-1880 Arnhem) (vader van Salomon, woonadres Beekstr. 24 Arnhem)
Rika Offenbach-Cohen (30-09-1883 Arnhem) (moeder van Salomon, woonadres Beekstr. 24 Arnhem)
Bron AA0016.PDF
Ondergedoken in Rotterdam
Kleiweg 70 Rotterdam, fam. Huizer
Max van ENGEL (5-10-1936 Eindhoven)
Adres ouders St. Gerarduslaan 22 (Ouders waren in Drachten ondergedoken)
Engel, van Bernard 27-10-1902 Deventer St. Gerarduslaan 22
Estella Reens 14-10-1918 A'dam St. Gerarduslaan 22 gevangen 3-jun-44 bevrijd in Zweden
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Weimansweg 92 Rotterdam
Harm Holman (01-02-1918 Emmen)
Eigen adres: Roosendaalstraat 22 Eindhoven
Reden onderduik: arbeidsinzet
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Onderduikzolder in Friesland
Afbeelding met Google Gemini AI gemaakt.
Onderduikzolder in Friesland
Afbeelding met Google Gemini AI gemaakt.
Lubbert (Libbe?) Smid (Heerenveen, 1 april 1916 - 18 mei 1997) was ingenieur bij Philips in Eindhoven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet. Hij regelde onderduikadressen in Friesland, met name in de omgeving van Lemsterland. Dit deed hij samen met Douwe van der Zwaag en Herman H. Kiewiet de Jonge, zoon van notaris H.H. Kiewiet de Jonge in Heerenveen. Ook Herman Kiewiet was werkzaam bij Philips.
Deze verzetsgroep uit Eindhoven had een uitgebreid netwerk en zorgde onder andere voor bonkaarten. Hun activiteiten strekten zich uit van Friesland tot Amsterdam en Eindhoven.
Op 20 juli 1943 werd Smid gearresteerd door de Duitsers op verdenking van spionage. Hij werd gevangengehouden in verschillende kampen: Scheveningen, Haaren, Anrath en Lüttringhausen. Hij overleefde de oorlog.
Smid woonde tijdens de oorlog op schuiladres Don Boscostraat 3 (zusterhuis Bethanië )in Eindhoven.
Klokhuislaan 2, Drachten
Fabiekslaan 81, Drachten
Naam: Wilhelmina van Dam / Wilma Grünfeld-van Dam (19-03-1908 Eindhoven)
moeder van Joyce Grünfeld (28-02-1943 Mook), getrouwd met Hans Siegfried Grünfeld (06-09-1908 Beuthen(D))
Eigen woonadres: Floralaan 132, Eindhoven
Persoonsbewijs: vals
Reden onderduik: jodenvervolging
Duikadres: Klokhuislaan 2, Drachten en Fabiekslaan 81, Drachten
LO-district: Drachten
Verzorger: F.S. Bruinsma
Genoemd in boek Phocas Kroon en lees verhaal over moeder en dochter in boek Phocas Kroon
Bron archief https://ondergedokeninfryslan.nl
Bijzondere opmerkingen: Persoonsbewijs (P.B.): Naam gewijzigd in Bergmans Wilhelmina. gehuwd met Grünfeld
Vijand heeft bezittingen in beslag genomen.
Bijz. opm. van Wilma: Aangezien ik sedert augustus 1942 mijn familie niet meer heb gezien en sinds maart 1943- d.w.z. 14 dagen na haar geboorte niet meer mijn dochter Joyce , zou ik gaarne zoo spoedig mogelijk naar 't zuiden vertrekken.
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Bron: ondergedokeninfryslan.nl
Klokhuislaan 2, Drachten
Fabiekslaan 81, Drachten
Hans Siegfried Grünfeld (06-09-1908 Beuthen(D))
Laatste adres: Floralaan 132, Eindhoven / Petr. Dondersstraat 5, Eindhoven
Religie: Geen
Beroep: Procuratiehouder procuratiehouder bij een N.V.
Grünfeld's Kleedingmagazijn, Eindhoven Floralaan 126. Fabriceren en handeldrijven in heren- en dameskleding enz. Door Duitse maatregelingen van 21 mei 1942 is deze zaak in liquidatie getreden.
Persoonsbewijs: vals
Reden onderduik: jodenvervolging
Duikadres: Klokhuislaan 2, Drachten
LO-district: Drachten
Verzorger: F.S. Bruinsma
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Bron: ondergedokeninfryslan.nl
Landmansweg 230, Oosterzee
Naam: Bernard van Engel (27-10-1902 Deventer)
2e partner: Estella Reens 14-10-1918 Amsterdam - 11-2-1998 Amstelveen (gevangen echter na bevrijding via Zweden teruggekeerd)
Eigen woonadres: Sint.Gerarduslaan 22, Eindhoven
Religie: Joods/Israëlitisch
Duikadres: J.J. de Haan, Landmansweg 230, Oosterzee
LO-district: Sneek
Kinderen: Miep (23-03-1939 Eindhoven) en Max (15-10-1936 Eindhoven) Max is Rotterdam ondergedoken, zie hieronder.
In rayon geplaatst door: Lubbert Smid, Eindhoven
Ondergebracht door: Ph. Spits
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Bron: ondergedokeninfryslan.nl
Miep Kaempfer (geboren Miep van Engel) werd geboren op 23 maart 1939 in Eindhoven, iets meer dan een jaar voor de Duitse inval in Nederland. Haar oudere broer Max werd geboren op 15 oktober 1936. Mieps moeder overleed in 1941 aan de ziekte van Hodgkin, kort voor Mieps tweede verjaardag. Na haar dood is een ander Joods echtpaar, Ro en Ron Bierman, bij de van Engels komen wonen. De vader van Miep, Bernard van Engel, werkte voor de Philips Company. Na de invasie creëerde de fabriek een speciale afdeling genaamd SOBU voor Joodse arbeiders. Aanvankelijk waren deze arbeiders vrijgesteld van deportatie en kregen ze te horen dat ze naar Spanje zouden kunnen vertrekken. Toen de Duitsers echter ergens in 1943 van gedachten veranderden, besloot Bernard dat hij en zijn twee kinderen moesten onderduiken. Een lid van de ondergrondse in Eindhoven nam contact op met haar zus, juffrouw Dikland, een protestantse onderwijzeres in een klein stadje, die op haar beurt vrienden vroeg om het kleine meisje te verbergen. Een vrouw bracht Miep op de fiets naar het huis van Dirk en Sjoukje (van Houten) Hellinga, in Nieuw Beets, Friesland. Dirk leidde het dorpspostkantoor en runde ook een winkel. Dirk en Sjoukje Hellinga waren religieuze Nederlands Hervormde protestanten en actief in de ondergrondse. De Hellinga's hadden zelf geen kinderen maar zorgden voor een ondervoed Amsterdams meisje, Janny Sluimer genaamd. Ze zeiden tegen Miep dat ze moest doen alsof ze ook uit een grote stad kwam en dat haar moeder ook te ziek was om voor haar te zorgen. De Hellinga's vervaardigden zelfs nepbrieven vanuit huis om dit alibi te ondersteunen. Ze gaven Miep een valse identiteitskaart op haar eigen naam maar zonder de identificerende "Jood". De Hellinga's hadden ook een illegale radio en verzamelden bonkaarten en extra postzegels voor onderduikers uit werkkampen. Op een dag hielden de Duitsers een razzia terwijl Dirk weg was en arresteerden Sjoukje voor het hebben van een illegale radio in hun huis. Ze had destijds ook gevoelige papieren uit de ondergrondse in haar boezem verstopt. Gelukkig slaagde ze erin ze te verbranden terwijl ze in de gevangenis zat, en ze werden nooit ontdekt. Sjoukje werd twee maanden in de cel vastgehouden en mevrouw Dikland zorgde voor Miep. Na haar vrijlating kregen de Hellingas een nieuwe radio en hervatten hun ondergrondse activiteiten. In april 1945 zou Miep voor het eerst naar school gaan. De schooldirecteur durfde haar echter niet toe te laten, omdat hij hoorde dat ze joods was. Dirk vreesde dat dorpelingen achterdochtig zouden zijn als Miep, toen zes jaar oud, thuis zou blijven. De predikant, die ook tot de ondergrondse behoorde, hielp de school over te halen Miep toe te laten. Kort daarna eindigde de oorlog en Bernard, die de onderduik had overleefd, ging op zoek naar zijn kinderen. Hij vond Miep in juni geheel bij toeval, maar iedereen was het erover eens dat ze nog een half jaar bij de Hellinga's moest blijven. In 1990 erkende Yad Vashem Dirk en Sjoukje Hellinga als Rechtvaardigen onder de Volkeren.
Echtenerbrug / Delfstrahuizen 83 adres Weduwe Jeltje Smit-Kroes en haar 17-jarige nicht, Anneke Dijkstra
Naam: Sophie van Esso - van Engel (30-08-1870 Meppel - 03-12-1959 Eindhoven)
Partner: Bernard van Engel (Echtgenoot overleden in 17-09-1930)
Eigen woonadres: Sint Gerarduslaan 22, Eindhoven
In september 1944 komt Sophia die onder zeer moeilijke omstandigheden in een kippenhok ondergedoken zat, in het onderduikhuis erbij.
Religie: Joods/Israëlitisch
Duikadres: Weduwe Jeltje Smit-Kroes Delfstrahuizen
LO-district: Sneek
In rayon geplaatst door: Lubbert Smid, Eindhoven
Ondergebracht door: Ph. Spits
Overige opmerkingen
Bijzonderheden: Financieel gesteund: Ja door L.O. Fl 250,-- p.mnd
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Op adres waren ook ondergedoken het Joods echtpaar uit Amsterdam: Jacques Ferdinand Bolle en zijn echtgenote Bep, geboren Alvarez Vega (geb. 1906)
Bron: ondergedokeninfryslan.nl / https://ondergedokeninfryslan.nl/duikkaarten/sophie-van-engel-1870
Bron: https://collections.yadvashem.org/en/righteous/8177049
Bron: https://dekrantvantoen.nl/vw/page.do?id=ZFH-01-001-20101215&ed=$ed&v2=true ( Zuid-Friesland - 15-12-2010, pagina 1 en 7)
Adres?? Ermelo
Naam: Gerrit Jan Bruins (22-09-1913)
Eigen woonadres: Verwerstraat 76, Eindhoven
Beroep: fabrieksarbeider
Persoonsbewijs status: gewijzigd / geen stamkaart
Reden onderduik: arbeidsinzet (A.I.)
Duikadres: Ermelo
Stichting "Bloemendaal"geevac. te Ermelo
LO-district: Leeuwarden
Bron: ondergedokeninfryslan.nl
Adres?? Wolvega
Naam: Henny Clara Sara Frenkel (02-01-1878 Eindhoven) Weduwe van Gustav FRENKEL-GOLDSCHMIDT *
Gustav (14-05-1864) is 28-12-1942 overleden in Eindhoven. Naam variant: Fränkel.
Tijdelijk woonadres: Maria Stuartstraat 6 Eindhoven / Helmerslaan 81 Eindhoven
Religie: Joods/Israëlitisch
Duikadres: Wolvega
LO-district: Sneek
In rayon geplaatst door: H Struikmans
Ondergebracht door: M de Brouwer
Overige opmerkingen
Bijzonderheden schuilnaam: Hendrik van der Zanden
* Genoemd in boek Phocas Kroon met geboortedatum 21-08-1878
https://www.ushmm.org/online/ met geboortedatum 02-01-1878
Bron: ondergedokeninfryslan.nl
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Fabiekslaan 81, Drachten
Adres ?? Haule
Albert SILVERENBERG (23-11-1908, Eindhoven)
Geertje SILVERENBERG-ZILVERBERG (31-12-1913, Berghem)
Oorspronkelijk adres: Hendrik Casimirstraat 21
Beroep: Kleermaker
Persoonsbewijs: gewijzigd aangepast
Reden onderduik: jodenvervolging
Duikadres: Fabriekslaan 81
LO-district: Drachten
Bron: ondergedokeninfryslan.nl
De oudste zus van Saartje, Geertje, die al voor de oorlog trouwde met Albert Silverenberg en met hem in Eindhoven woonde, was tijdens de oorlog ondergedoken in Friesland: eerst in Donkerbroek en later in Haule bij de familie From. Na de oorlog kreeg die laatste familie hiervoor een Yad Vashem-onderscheiding. Na de oorlog zijn Geertje en Albert naar Canada geëmigreerd en Geertje is daar in 2007 overleden. (https://westerborkportretten.nl/westerborkportretten/saartje-zilverberg)
Jan From, weduwnaar van rond de zestig, woonde in het dorp Haule (provincie Friesland) toen Nederland in mei 1940 werd bezet. Vier van zijn kinderen, allemaal volwassen, woonden nog thuis. Zijn zoon Roelof From en zijn vrouw Anna woonden in het nabijgelegen Donkerbroek. Het gezin was strikt gereformeerd. Nadat hij had gehoord van de ontberingen van de Joden en hun deportaties, besloot Jan actie te ondernemen om Joden in zijn huis te verbergen. Dus toen hij werd benaderd door een vriend die actief was in een plaatselijke ondergrondse cel, om een Joods echtpaar te verbergen, stemde hij toe. Medio 1943 arriveerden Albert en Geertje Silverenberg. Ze waren allebei in de veertig en werden al snel onderdeel van de uitgebreide familie. Ze bleven bijna twee jaar tot de bevrijding van het gebied in april 1945. Jan verborg ook een mevrouw De Jong-van Raalte voor een korte periode, totdat ze een ander onderduikadres kon vinden. Ook verzetsmensen vonden tijdelijk onderdak in Jans huis. De Silverenbergs emigreerden begin jaren vijftig naar Canada en verloren alle contact met Jan From. Eind jaren negentig werd het contact met een kleinzoon van From echter hersteld. Op 23 februari 2003 erkende Yad Vashem Jan From als Rechtvaardige onder de Volkeren. Bron: https://collections.yadvashem.org/en/righteous/4314980
Stationsweg 115, Drachten
Naam: Jouke de Vos (14-05-1910 Terwispel (Fr))
Oorspronkelijk adres: Strobloemstraat 26, Eindhoven
Beroep: Onderwijzer, Philips Vereniging voor Onderwijs en Volksontwikkeling te Eindhoven
Persoonsbewijs: echt
Reden onderduik: arbeidsinzet
Duikadres: Stationsweg 115, Drachten
LO-district: Drachten
Verzorger: H.J. de Roos
Bijzondere opmerkingen: reden duik: gedwongen tewerkstelling op vliegveld Eindhoven en de dreigende tewerkstelling in de provincie Drente. In het bezit van een echt persoonsbewijs en een vals P.B.
Echtenerbrug
Flora Kleerkoper (11-11-1917) Adres in Eindhoven Wilhelminaplein?
Volgens het Joodsche weekblad : uitgave van den Joodschen Raad voor Amsterdam 26-03-1943 woonde op dat moment in Eindhoven: J. Kleerkoper, Willem de Zwijgerstraat 28 ( relatie met Flora Kleerkoper?) Dit adres Willem de Zwijgerstraat 28 is op 14-10-1943, de Joodse eigenaar was Martijn de Vries (08-03-1874) door Duitse Niederländische Grundstückverwalter verkocht.
Onderduikergever: G.Poorte Echtenerbrug
Bron: https://www.ushmm.org/media/images/vlpnamelist/AA0024/AA0024.PDF
Sophia (Sophie) Citroen-Spijer (03-08-1911 Rotterdam) dook met haar 4-jarige zoontje Robbie onder, nadat haar man Isaac (Joop) Citroen (09-08-1906 Amsterdam) naar de Philips-afdeling in kamp Vught was gestuurd.
Uit veiligheidsoverwegingen werden Sophie en Robbie gescheiden. Robbie verbleef enige tijd in Eindhoven en belandde uiteindelijk in Landsmeer, waar hij na de oorlog bij toeval door zijn moeder werd teruggevonden, maar de onderduik familie eigenlijk het kind niet wil afstaan aan zijn moeder.
In Eindhoven kreeg Sophie een nieuwe identiteit van een hoge Philips-functionaris, vermoedelijk Aart van Wijk of Peter Cornelius. Aart van Wijk leidde tijdens de bezetting een geheime centrale voor persoonsbewijzen. Via deze hulp verkreeg ze een vals persoonsbewijs. Sophie vertelde later: "Tot mijn grote opluchting, zelfs zonder dat ik ervoor hoefde te betalen, op naam van Suze Cremer-Sirks en zelfs met mijn eigen pasfoto erop." Later dook ze onder in een dorpje in de Betuwe en trok uiteindelijk, eind 1944, naar Leiden, waar ze de bevrijding meemaakte. Joop Citroen, overleefd de kampen en hij vind na een zwerftocht door Nederland zijn vrouw en zoon. Pas op 29 juni 1945 werd het gezin herenigd in Leiden. Na de oorlog hebben Joop en Sophie hun verhaal uitgebreid beschreven in een boek.
Onderduikadressen in Eindhoven: onbekend.
Reden onderduik: jodenvervolging
Bronnen: Sophie en Joop Citroen, Duet Pathétique, belevenissen van een joods gezin in oorlogstijd 1940-1945, uitg. 1988, en Michal Citroen, Een adres, uitgave 2024, ISBN 9789021340937."
Bron foto https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860082:mpeg21:a0075
Eindhoven adres onbekend
In januari 1943 begon de onderduikperiode van Emma de Winter en haar zus Henriette (‘Nettie’) in Eindhoven. Al snel moesten de zussen op aparte adressen onderduiken, en zo begon Emma’s zwerftocht door Nederland.
Tijdens haar verblijf in Eindhoven kreeg Emma een vals persoonsbewijs met de schuilnaam Cornelia Petronella (Corrie) Hendriks. Daarna dook ze onder in verschillende plaatsen, zoals Den Bosch, Het Bildt, Drachten, Deventer en Zaandam. Samen met haar zus en moeder beleefde ze de bevrijding in Amsterdam en was de duikperiode over.
Waar ondergedoken: Eindhoven (adres onbekend), Den Bosch, Het Bildt, Drachten, Deventer en Zaandam.
Reden onderduik: jodenvervolging.
Bron: https://www.joodsmonumentzaanstreek.nl/winter-de-emma
Bron: https://www.geni.com/people/Emma-de-Winter/6000000004007151461
Eindhoven adres onbekend
Rosalie (Roos) Hartogs-Wijnbergen (04-03-1915 Eindhoven - 21-08-1993 Eindhoven)
Roos trouwt na de oorlog met J.J. (Jacques) Hartogs (21-02-1882 Nijmegen - 10-04-1963 Eindhoven). Na de oorlog is hij voorzitter Joodse gemeente Eindhoven. In 1944 is zijn 1e vrouw Johanna Schwarz (1873-1944) overleden
Waar ondergedoken ?
Reden onderduik: jodenvervolging
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Eindhoven adres onbekend
Lea de Haas (13-05-1924 Amsterdam)
Ondergedoken in Baarn, Zeist, Eindhoven, Hilversum, Sassenheim en Noordwijkerhout.
Bevrijding op 7 mei 1945 in Zeist door De Polar Bears, de 49e Britse Infanterie Divisie van het 1e Canadese Legerkorps.
Eindhoven adres onbekend
Bies (29-02-1904)
Reden onderduik: arbeidsinzet
Familie Weissmann gevlucht uit Den Haag en ondergedoken en ondersteunt in Eindhoven.
E.M. Weissmann (16-06-1898), ? Weissmann en hun zoon (08-09-1924)
Reden onderduik: jodenvervolging
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Eindhoven adres onbekend
Kurt Rosenberg (17-08-1906) Schoenwinkelier
Meta Sara Bernhardt (17-01-1914)
Hans Rosenberg (27-01-1942) ( geboren zie Dagblad v/h Zuiden 29 jan.1942.)
Volgens Onderduik archief Eindhoven
Geboren in 1947 hun 2e zoon Bernhard Rosenberg (12-04-1947) Ze wonen dan Grote Berg 18 Eindhoven
Eindhoven adres onbekend
Henri Samuel (05-06-1876 Eindhoven)
Annatje Bouman (19-03-1887 Beesd)
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Eindhoven adres onbekend
C.N.A.(Cornelis Nicolaas Albertus) Wools (24-01-1909 Zwolle)
https://www.openarchieven.nl/saa:bdbe1744-73b3-4c94-819e-c662db54d39c/nl
A. de Vries (26-04-1914)
Ondergedoken sinds 24 mei 1943
Reden onderduik: jodenvervolging
Bron: Onderduik archief Eindhoven
Eindhoven adres onbekend
Georg Jan Schweitzer (25-12-1937 Eindhoven)
Zoon van Julius Schweitzer en Augusta Altmann beide overleden Sobibor 1943
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
In 1970 conservator Dordrechts Museum / Nederlandschap verleend
Eindhoven adres onbekend
Voormalige adres: Maria Stuartstraat 6 Eindhoven
Clara MAYER-WEISS (20-12-1898 Landstuhl (D))
Jacob MAYER (22-07-1878 Spiesen (D))
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Eindhoven of Drunen adres onbekend en Geleen #
De zusjes, Rosy (25-10-1938, Eindhoven) en Salomé (Mettie) (04-08-1941, Eindhoven), overleefden de oorlog. De ouders, R.S. (Ruben) Kleinkramer (18 oktober 1903-1943) en E.H. (Elisabeth) Kleinkramer-Cohen (18 december 1909-1943), werden gedeporteerd en vermoord. Het gezin woonde aan het Hertog Hendrik van Brabantplein 6. Halverwege 1942 besloten Ruben en Elisabeth om met het gezin onder te duiken. Ze vonden een onderduikadres in Drunen. De twee kinderen werden ondergebracht bij een neef, in Rotterdam, die halfjoods was en getrouwd met een niet-joodse vrouw. Dit was een veilige plek voor de kinderen; zij overleefden de bezetting. De onderduikgever in Drunen eiste steeds meer geld van het ondergedoken echtpaar, waarna ze besloten een nieuw onderduikadres te zoeken in Geleen. Ze vonden een adres: Mariastraat 14. Ze werden daar verraden en op 25 januari 1943 door de SD-er en jodenjager H.W. Conrad opgepakt. In datzelfde jaar werden ze vermoord in Auschwitz. Over dit gezin is een lespakket gemaakt voor het basisonderwijs.
https://www.joodsmonument.nl/nl/page/483441/ruben-salomon-kleinkramer-and-his-family
https://stichting18september.nl/slachtoffers/ruben-salomon-kleinkramer
https://www.joodsmonument.nl/nl/page/642711/
https://www.stolpersteinesittardgeleen.nl/Slachtoffers/Ruben-Salomon-Kleinkramer
https://debuut-rochusbuurt.nl/wp-content/uploads/bsk-pdf-manager/2022/07/DEF-Rochusnieuws-187_web.pdf
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Eindhoven adres onbekend #
Johan HARTOG (15-09-1918, Eindhoven - 23-11-1997 Enschede) had adres opgegeven Rodenbachlaan 20
Gevangen genomen in Geldrop 10 aug. 1943. Zijn adres op Duitse kaart: Lijsterlaan 20.
In Westerbork vanaf 15-11-1943, hij heeft de deportatie overleefd.
https://collections.arolsen-archives.org/en/search?s=Johan%20HARTOG%2015-09-1918
Genoemd in boek Phocas Kroon
Adres Rodenbachlaan 20 is van de Joodse Louis de Wit en zijn oom Isidor de Wit
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/50/feest-50jaar-philips.html
Uitgebreid verhaal : https://eindhoven4044.nl/6/Hoogstraat185.html
Eindhoven adres onbekend
Else GOUDSMIT-WERTHEIM (01-05-1910 Eindhoven)
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Genoemd in boek Phocas Kroon
Eindhoven adres onbekend
Joods bezit en woning Hendrik Casimirstraat 30 Eindhoven is op 11 december 1942 door "bunkerbouw" aannemer J. Slingerland gekocht. (Kan dus geen onderduikadres zijn)
Elisabeth de Leef (12-08-1908 Hilversum)
Alida (Helena) DE LEEF (28-03-1912 Hilversum)
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Naam bron: Holocaust Survivors and Victims Database
Bron Verkaufsbücher https://labs.kadaster.nl/stories/verkaufsbucher/
Eindhoven adres onbekend
Joods bezit en woning Prins Hendrikstraat 57 Eindhoven is op 7 augustus 1944 door H. de Jong / F. van Oers gekocht (misschien tijdelijk als een duikadres gebruik, voor augustus 1944)
Anne Marie HESS-OETINGER (12-09-1898 Berlijn)*
Gehuwd met Otto Josef Hess (03-04-1892 - 1944 Auschwitz)*
Else Marcus-Baumgard (25-09-1902 Völkershausen (D))**
Gehuwd met Heinrich Hans Marcus (13-01-1900 Langendreer (D)) - overleefd WOII
**Naam en adres bron: mappinghidingplaces.org
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Bron Verkaufsbücher https://labs.kadaster.nl/stories/verkaufsbucher/
Eindhoven adres onbekend
Joods bezit en woning Nassaustraat 11 Eindhoven is gekocht door W. Lommers uit Kaldenkirchen op 2 juli 1943 (Kan dus geen onderduikadres zijn)
(zie ook Sint Odulphusstraat 6)
Albert David (Bert) HAMBURGER (11-08-1940 Gorinchem) *
Zijn vader David Albert Hamburger (11-06-1907 Utrecht) overleefde in krijgsgevangenschap, zie Joodse officieren. Zijn moeder (Rose Sophie Engers 10-01-1914 Winschoten) overleeft ook de oorlog. Zie Sint Odulphusstraat 6.
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
* Genoemd in boek Phocas Kroon
Bron Verkaufsbücher https://labs.kadaster.nl/stories/verkaufsbucher/
Heezerweg 229 Eindhoven (adres opnieuw gebruikt?) #
Woonadres van familie Wijzenbeek
In 1940 woonde hier Joodse :
Bohemen Coenraad 25-02-1910 A'dam Heezerweg 229 (oorlog overleefd)
Raske Rachel 15-02-1916 A'dam Heezerweg 229 (oorlog overleefd)
Later heeft hier gewoond, periode onbekend.
Izaak of Isaac Zeelander (09-12-1905 Amsterdam - 03-06-1991 Springdale)
Isaäc Zeelander zat tot 3 maart 1944 gevangen in Kamp Westerbork, daarna in Auschwitz, de deportatie overleefd.
Adres bron: mappinghidingplaces.org
Op Heezerweg 229 woonde de Joodse Emanuel Wijzenbeek (1909 - 1944), bij Philips werkzaam en actief in verzet. Hij is januari 1944 opgepakt en om het leven gebracht in Auschwitz.
Zijn vrouw (dan zwanger van hun derde kind) en kinderen hebben de oorlog overleefd.
Broekseweg 12 / Broekscheweg 12 Eindhoven (Sinds 1972 bestaat deze straatnaam niet meer in Eindhoven)
Genoemd als Beatrixhuis. Was dit een opvangadres na de bevrijding van Eindhoven voor vrij jonge personen?
De volgende personen gaven dit adres op.
Leib Einhorn (28-12-1924)
Abraham König, naam variatie KOENIG (29-11-1922) *
Wolf Wisch (03-03-1929 Utrecht) *
bron adres: mappinghidingplaces.org
* bron naam: Holocaust Survivors and Victims Database
Dit adres was een groot herenhuis met de volgende kenmerken: een oprijlaan met garage, magazijn, bergplaats en een grote tuin. Het herenhuis beschikte over een brede gang met aan weerszijden twee kamers ensuite, een waranda (soort veranda), een huiskamer, een keuken en een kantoor. Op de verdieping bevonden zich vier slaapkamers met overloop, een zolder en twee dienstbodekamers.
Volgens een advertentie in de Eindhovensche en Meierijsche Courant van 13 april 1940 stond het huis te koop. In 1942 was de bewoner C. L. M Roos, actief in onroerend goed en de exploitatie van cafés. Het is onbekend waarom dit huis na de bevrijding leeg kwam te staan. Tussen 1946 en 1949 werd het pand gebruikt door Stichting 1940 - 1945, afdeling Eindhoven.
Bleekstraat 26 Eindhoven (geen duikadres) #
Jacques GOEDHART (29-07-1919 Roermond) * Jacques is magazijnmeester Philips.
Bernard ANDRIESSE (21-02-1916 Roermond) * Bernard is elektrisch technieker bij Philips.
Jacques en Bernard zijn op 18-08-1943 van Eindhoven naar Kamp Vught gegaan met circa 80 personen vanaf Station Eindhoven. Van daaruit gaan zij per trein naar station Vught en daarna te voet of per bus verder naar Kamp Vught. Het betreft hier joden van de Speciale Opdrachten Bureau (SUBO) afdeling van Philips en hun gezinnen werkzaam zijn.
Beide overleven de deportatie.
Adres bron: Holocaust Survivors and Victims Database
https://collections.arolsen-archives.org/
* Genoemd in boek Phocas Kroon
In de Strijpsestraat 121 woonde de familie Van Gestel, die diverse Joden uit Amsterdam in huis had genomen. De familie Van Gestel is verraden door de Eindhovense schilder Jan Jacobus Zonnevylle, die een gesprek tussen Van Gestel en politieman F. van den Broek heeft afgeluisterd. Zonnevylle gaf aan SD'er Weber door dat beiden papieren vervalsten en daarmee Joden hielpen onderduiken. De foute agenten J. van den Bogert en P.J. Eickhout en ook chauffeur A. J.J. Wolterbeek verzorgende het oppakken.
Louis Soesan (15-4-1893) en Sophia Soesan-Presser (30-9-1893) zijn slachtoffer geworden van dit verraad en beiden zijn in 1943 in Auschwitz omgekomen. Ook Aron Kukenheim (28-11-1888) is hierdoor omgekomen in Sobibor. De politieman Van den Broek is gearresteerd en heeft zelfmoord gepleegd in gevangenschap. Zijn collega Hoppenbrouwers moest onderduiken. De gevolgen voor de familie Van Gestel zijn onbekend. De verrader kreeg tijdens de bezetting 20 gulden judasgeld en na de oorlog vijf jaar gevangenisstraf.
In 1947 plaatste A.A. van Gestel, wonende aan de Strijpsestraat 121, een advertentie in het Eindhovens Dagblad met de kop 'VERRADER voor BIJZONDER GERECHTSHOF'. In de advertentie verklaarde hij nadrukkelijk dat de naam 'Gestel', zoals deze zonder nadere aanduiding in een eerder bericht voorkwam, niet op hem betrekking had. Ondertekend met: A.A. van Gestel, Strijpsestraat 121. (Eindhovens Dagblad, 06-12-1947). Enkele dagen eerder had een verslag gestaan in de krant over de wandaden van Jan Jacobus Zonnevylle. Na de bezetting is tegen opperwachtmeester P.J. Eickhout (straf eis 15 jaar) en tegen politieagent die NSB-ers was geworden, J. van den Bogert (straf eis 12 jaar) met aftrek geëist.
Op Pasteurlaan 73 bood de familie H. Demmink onderdak aan de zeer jonge Floortje Citroen (19-08-1939) uit Amsterdam. Door een verwisseling van adressen werd zij ontdekt. Helaas is zij later omgekomen in concentratiekamp Sobibor. Het volledige verhaal is te lezen bij: https://stichting18september.nl/slachtoffers/Florence-Rosette-Citroen
Op Boschdijk 1073 woonde Gerardus L. van de Wijdeven. Deze familie bood onderdak aan een aantal onbekende Joden. Het onderduikadres werd verraden door Johannes van Loo, die woonachtig was in de omgeving van Boschdijk 1073. Van Loo was tijdelijk inwonend vanaf juli 1942 en vertrok in december 1943 naar Best.
Op Botenlaan 24 woonde Familie Johannes F. van Heeswijk, zij geven onderduik aan vijf onbekende joodse mannen en een joodse vrouw. In oktober 1943 zijn deze personen vermoedelijk door verraad gearresteerd. De onderduikgever zit ook enige tijd vast.
Op Eckartseweg 25 bood Pieter J.J.N. van der Heijden onderdak aan drie Joodse personen: Meier Polak, Sara Polak-Schelvis en hun dochter Bloeme Polak. Alle drie zijn omgebracht in concentratiekamp Sobibor. Zij werden gearresteerd door de Eindhovense SD'er Wolterbeek. Meer informatie bij: https://stichting18september.nl/slachtoffers/sara-polak-schelvis
Op Woenselsestraat 454 (nu Tonnaerstraat 3) woonde Joannes C. Hoppenbrouwers, hoofdagent van politie en actief in het verzet en de Ordedienst. Hij en Francis van den Broek werden verdacht van hulpverlening aan Joden. Toen Hoppenbrouwers dit vernam, dook hij onder om arrestatie van hem en de Joden te voorkomen. Dr. Weisz uit Oostenrijk was bij Hoppenbrouwers ondergedoken. Francis van den Broek had minder geluk; hij werd door de SD gearresteerd en pleegde zelfmoord in zijn cel.
Op Julianastraat 9 liet de Eindhovense onderwijzer Gerben Brouwer met zijn vrouw het Joodse echtpaar Blom in hun huis onderduiken. De Eindhovense rechercheur W.A.A. Verwey en Wolterbeek, die voor de Duitse SD werkte, kwamen dit onderduikadres op het spoor. Gerben was tijdens de inval niet thuis; toen hij van het gebeuren hoorde, dook hij direct onder. Van het echtpaar Blom nam de vrouw ter plaatse vergif in en stierf vrijwel onmiddellijk. De heer Blom is in een vernietigingskamp omgekomen. De SD'er Wolterbeek kwam later nog een tas vol bankpapieren van het Joodse echtpaar ophalen. Mevrouw Brouwer is verder met rust gelaten, aldus het Eindhovens dagblad 5 november 1947.
Adriaan Smits (geboren 27 juni 1907) woonde op Sophia van Wurtemberglaan 57. Op dit adres was ook een onbekend Joods kind ondergebracht. Zijn schoonmoeder, Antje Piepers-Smits, die eveneens op dit adres woonde, was het oneens met het verlenen van hulp. De ruzie hierover escaleerde, en Adriaan Smits zette haar het huis uit. Uit wraak verraadde de schoonmoeder het onderduikadres aan de zeer Duitsgezinde Eindhovense verloskundige Sophia Wilhelmina Elizabeth Kortenbroek (65). Deze vrouw, die lid was van de NSDAP, had nauw contact met SD-commandant Willy Weber, die ervoor zorgde dat het jonge Joodse kind en Adriaan Smits werden gearresteerd. Sophia Wilhelmina Kortenbroek, woonachtig in de Mauritsstraat 60 schepte zelfs op dat zij een SD agente was. Waarop Weber smalend opmerkte: "Die Weiber (=vrouwen) vertellen altijd meer dan waar is".
Adriaan Smits werd in het voorjaar van 1944 gearresteerd en kwam via kamp Vught, Sachsenhausen, Natzweiler-Leonberg in Dachau terecht, waar hij op 26 april 1945 werd vermoord. Het onbekende Joodse kind overleefde de arrestatie vermoedelijk evenmin.
Wegens verraad eiste de procureur-fiscaal bij het Bijzonder Gerechtshof in 's-Hertogenbosch vijftien jaar gevangenisstraf tegen de Eindhovense verloskundige Sophia Wilhelmina Kortenbroek. Uiteindelijk werd zij veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. De schoonmoeder werd na de bevrijding opgepakt en heeft eveneens enige tijd vastgezeten.
Bron: https://collections.arolsen-archives.org/en/document/82162
Bron: diverse krantenartikelen in Delpher
Dorpsstraat 21 Someren
Esther van Zuiden (12-11-1887 - 19-02-1943). Zij woonde in Eindhoven op Boschdijk 35. In het Algemeen Politieblad (nr. 36, 10 september 1942, p. 1028, bericht 1904) verzocht de Eindhovense politie om haar opsporing. Zij werd uiteindelijk getraceerd op 2 december 1942 door SD'er Verweij op haar onderduikadres: Dorpsstraat 21 in Someren. Op 16 februari 1943 is ze van Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze direct na aankomst op 19 februari 1943 werd vermoord.
Julianaweg 2 / Koningin Julianalaan 2 Waalre
Leendert de Wit (10-04-1901) en Leuntje Visser geven onderdak aan een negental Joodse personen uit Eindhoven en Amsterdam. Deze personen worden op 5 of 6 juli 1943 door de Duitse SD ontdekt en direct afgevoerd naar concentratiekamp Sobibor. De Eindhovense S.D-er Verwey is later hierbij ook betrokken.
Het gaat om de volgende personen:
Samuel de Jongh ( 02-02-1879) Eindhoven 16/7/43 Sobibor
Regina de Jongh-Biederman (01-07-1881) Eindhoven 16/7/43 Sobibor
Eva Blomhoff-de Jongh Eindhoven Vermist ??
Lydia Slager-Jacobs (28-08-1905) Eindhoven 5/5/45 Roemenië
Jack Norbert Slager (04-06-1933) Eindhoven, kamp overleefd
Leonora Slager 05-01-1936 Eindhoven, kamp overleefd
Simon de Zwarte Amsterdam kamp overleefd
Sara de Zwarte-Gans Amsterdam 16/7/43 Sobibor
Emil de Zwarte Amsterdam 16/7/43 Sobibor
Leendert de Wit, werkzaam bij Philips, zit in totaal acht maanden gevangen in het Oranje hotel en vanaf 12 augustus '43 in kamp Vught. Hij is 19 april 1944 op medisch advies vrijgelaten en dit waarschijnlijk door bemiddeling van Philips NV.
Opmerking: Koningin Julianalaan Waalre heette in 1940 nog de Julianaweg, tijdens de bezettingsjaren door de Duitsers hernoemd naar Pieter Brueghelstraat.
Personen die onderduikers in huis hadden of hulp gaf
Voor- en achternaam: Petrus Lambertus Theodorus van Doormalen
Geboortedatum: 4 april 1915
Geboorteplaats: Eindhoven
Woonplaats: Eindhoven
Adres: ?
Datum arrestatie: 9 november 1943
Reden arrestatie: hulp aan onderduiker
Kampen: Scheveningen
Na de oorlog lid Nederlandse Vereniging van Ex-Politieke Gevangenen uit de bezettingstijd (Expogé)
Bron: NIOD