Gerrit Bakker in de Vrije Philips Koerier 18 september 1946
 foto is met AI bijgewerkt

Gerrit Bakker

Gerrit werd geboren op 30 januari 1921 in Leeuwarden. Als laborant werkt hij in het Natuurkundig Laboratorium van Philips in Eindhoven, waar hij zich specialiseert in elektro- en radiotechniek.
Hij werkt onder andere voor de radiodienst OD en hij had schuilnaam Piet Stavast.

Wanneer de zender van de Ordedienst (OD) in Groningen niet naar behoren functioneert, wordt Gerrit gevraagd een nieuwe zender te bouwen, die op een accu werkt. Per trein brengt hij deze naar het noorden. Door de stakingen op Dolle Dinsdag [5 september 1944] kan hij echter niet terugkeren. Eind september 1944 is de zender op non-actief gezet, omdat ontdekkingsgevaar te groot werd.
Na een riskante en moeizame zoektocht vond hij half oktober een nieuwe zendlocatie in de boerderij van Bene Roelof Westerdijk in het Groningse Uithuizermeeden.

Op 4 november kwam het eerste contact met het bevrijde Eindhoven tot stand. Van daar verzendt hij berichten naar het inlichtingenhoofdkwartier in Eindhoven en ontcijfert hij gecodeerde berichten. De Sicherheitsdienst komt echter begin februari 1945 achter de golflengte en lokaliseert de zender in deze Groningse plaats.

Op 6 februari 1945 werd een inval gedaan op de boerderij, waarbij zowel Gerrit als Bene Roelof in het vuurgevecht gewond raakten. 

Systeemkaart van Gerrit Bakker:: https://www.groningerarchieven.nl
foto bewerkt met AI-tool

Gerrit probeert te vluchten, maar wordt samen met Bene Roelof gevangengenomen. Een derde verzetsstrijder en onderduiker op de boerderij: Piet van Dijk, wordt ter plekke gedood.
Halverwege april 1945 worden Gerrit en Bene Roelof, beide nog niet hersteld van hun verwondingen, naar het bosgebied Oosterduinen in het Drentse Norg gebracht en daar geëxecuteerd.
Gerrit wordt vermoord, vlg. de systeemkaart, op 8 april 1945 door de Nederlandse politieman en SD-er Harm Krikke, die Bakker doodschiet op de brancard. Bakker is 24 jaar geworden.
Hij is vermoord en samen met andere zendmedewerkers in een massagraf in Norg terechtgekomen. In tegenstelling tot de overlijdensdatum op de kaart, is er geen precieze datum bekend van zijn overlijden in april 1945.
Gerrit is postuum onderscheiden met het Kruis van Verdienste.
Een herdenkingsplaquette op zwerfkei bij de kerk van Norg wordt G. Bakker en andere gefusilleerden genoemd.
Bakker werd herbegraven op de algemene begraafplaats te Middelstum. Op zijn grafmonument staat vermeld; ‘Gevallen voor het vaderland. En God zal alle tranen van hun ogen afwissen’.

Bron:
Vrije Philips Koerier 18 september 1946
https://www.tracesofwar.nl/articles/4329/Executies-in-de-bossen-van-Norg.htm

In 1948 is H. Krikke (20-3-1891) veroordeeld tot de doodstraf, echter na gratie omgezet in levenslang. Hij is overleden op: 12 juli 1969. Veel van zijn slachtoffers kregen geen uitstel van de dood.