Geesje Mulder-Luchies

Helpt Joodse en andere onderduikers

Beukenlaan 8. In die tijd nog met een voortuin, traditionele gevel en een mooie buurt.
Nummer 8 is het middelste pand met puntdak, het hoofd van de man in zwart pak komt bij de voordeur uit.
Foto hieronder: nummer 8 is waar de persoon voor hetzelfde huis staat.

Beukenlaan uit op een viaduct en de voorgevel is aangepast. foto 2008 google streetview
Na een bouwtijd van twee jaar kon het viaduct in 1963 worden opengesteld. Het viaduct kreeg in de buurt de naam Strijps Bultje nadat iemand een bord met deze naam aan een lantaarnpaal op het viaduct had bevestigd. Bron wegenwiki.nl

Geesje Mulder-Luchies werd al vroeg weduwe. Haar man Anne Mulder is eind april 1934, op 46 jarig-leeftijd overleden. Hij was arbeider en samen hadden ze acht kinderen. In de oorlogsjaren waren de kinderen al volwassen en het huis uit. Na het overlijden van haar man was ze arm. Ze woonde in een Philips woning, Beukenlaan 8. In die tijd nog met een voortuin, mooie gevel en een leuke buurt. Nu kijkt de Beukenlaan uit op een viaduct en is de voorgevel aangepast tegen het drukke verkeer?

In 1943 nam Geesje Mulder, de Joodse Jetta de Groot-van der Heijden in huis. Jetta was al korte tijd ondergedoken op verschillende plaatsen. Jetta was getrouwd Machiel de Groot, een Nederlandse officier, die in oktober 1942 in Engeland was. Ook hun vijf kinderen, Alice, Sofia, Alexander, Emanuel en Isidore waren al op verschillende adressen ondergedoken.

Jetta bleef anderhalf jaar bij Geesje, tot aan de bevrijding van Eindhoven. Jetta herinnerde zich nog dat er twee andere joodse vluchtelingen in het huis verbleven. Ook andere personen hebben verklaard dat Geesje hen gedurende verschillende perioden onderdak bood. De diverse joodse onderduikers die Geesje redde, noemden haar “Moeke”. Ze beschreven haar als een geweldig persoon wiens motieven humanitair en religieus waren.
Geesje rekende slechts een klein bedrag per persoon die bij haar ondergedoken was, zowel joden als niet-joden. Hoogstwaarschijnlijk kreeg Geesje extra bonnen vanuit het verzet in Eindhoven.

Ook Simons (geen verdere gegevens) heeft ondergedoken gezeten, deze naam komen we tegen in het Strijps onderduikarchief. Uit dit archief blijkt dat op Beukenlaan 10 ook twee onderduikers hebben gezeten: Klaas en Jitse van der Leij. Klaas was van beroep grenswachter.

Onderduikers Klaas en Jitse van der Leij, Beukenlaan 10 Eindhoven

Extra en Yad Vashem

Op 26 oktober 1981 erkende Yad Vashem Geesje Mulder-Luchies als Rechtvaardige onder de Volkeren.

Jetta van der Heijden: 22-06-1906 - 23-3-2010
Machiel de Groot: 3-11-1906 - 10-8-1982. Beroep: advocaat en procureur, hij werd in 1966 de nieuwe algemeen secretaris van de Centrale Raad voor de Volksgezondheid.