Honden moeten onderduiken

Honden moeten onderduiken

Niet alleen mensen liepen gevaar ook de trouwe viervoeter werden door de Duitse bezetter ingezet voor hun oorlog. Vooral honden onder de drie jaar en groter dan 50 centimeter werden gevorderd. 

Burgemeester H.A. Pulles roept op 8 augustus 1944 de Eindhovense hondenbezitters op om hun hond te laten keuren en eventueel in te leveren op het PSV terrein Frederiklaan.
document © eindhoven4044.nl / Frans Dekkers

Hondenvordering

De Duitse bezetter heeft actief jacht gemaakt op honden. In 1942 en 1944 werden er vele “hondenkeuringen” georganiseerd, waarbij het Duitse leger de honden ook daadwerkelijk vorderde. Vaak werd nog verteld dat de honden “uitsluitend als bewakingshond” zouden worden ingezet, de waarheid was waarschijnlijk dat ze als mijnenhond gebruikt werden, want alleen honden onder de drie jaar en groter dan 50 centimeter werden gevorderd. Honden werden gebruikt om voor de Duitse troepen uit te lopen door gebieden waar landmijnen lagen. Alleen de grote honden werden in beslag genomen, want er is een zeker gewicht nodig om een mijn tot ontploffing te brengen. Doordat Nederland altijd keurig honden voor hondenbelasting had geregistreerd, was het voor de Duitsers ook niet moeilijk na te gaan wie er een had. Er is vrijwel niets te vinden over het echte lot van deze dieren, alleen keurige oproepen in naam van de burgemeester van steden als Eindhoven, Breda, Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Leiden en Hilversum.
Niet vreemd dan ook dat in de illegale pers zoals Vrij Nederland en Slaet op den Trommele, in 1944 de oproep wordt gedaan om honden, vooral de grote, maar te laten onderduiken.
Bron verhaal: https://dogzine.nl/nl/nieuwsartikelen/honden-de-oorlog-deel-4

Laat uw hond onderduiken. Illegale pers "Slaet op den trommele" 7 - 11 - 1944

Een andere oplossing was het huren van een klein hondje, zo als spottend hieronder is uitgebeeld in het naoorlogse boekje "Gek en wijs tijdens Seyss."
 

Klein boekje met 28 afbeeldingen met korte rijmpjes. humor, rijm, Nederlands, satire, "Gek en wijs tijdens Seyss". Uitgave Kompas, Den Haag
Uitgegeven kort na de Tweede Wereldoorlog als zonnestraaltje na het onweer, een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog met de hoop dat het nu weer beter gaat worden.