Jarenlang hebben P.A.N. leden de erewacht gehouden bij de herdenking op 18 september. Ook in 1954
Jarenlang hebben P.A.N. leden de erewacht gehouden bij de bevrijdings herdenking op 18 september. Ook in 1954
P.A.N. leden herkenbaar aan helm en armband op de foto's.
In 1954 stonden als erewacht: Wim Kelder, L.A Gussenhoven, J.S.H. Weinberg, C.A. Gussenhoven en M. van de Bersselaar. De organisatie gebeurde door: Th.C. Dirks en Jacques Hermans.
Allemaal actief in het verzet in de oorlogsjaren.
BEVRIJDINGS-PROGRAMMA 18 sept. 1945:
9.30 uur: Onthulling monument Eindhoven Oorlogsslachtoffers.
10.30 uur: Plechtige H. Mis in St. Catharinakerk.
12 uur: Herdenking op Alg. Begraafplaats. Kranslegging door Prins Bernhard.
14.45 uur: Defilé schooljeugd en Bloemencorso.
17.00 uur: Voetbal-wedstrijd Eindhovens Elftal—Luxemburg in Philips Stadion.
19.15 uur: Aankomst Bayeux fakkel in Eindhoven. Luiden kerkklokken en ontsteking feestverlichting.
20.10 uur: Aankomst fakkel op Stadhuisplein.
20.30 uur: Concert Apollo’s Lust op Stationsplein.
Het bevrijdingsmonument, vervaardigd in opdracht van de gemeente Eindhoven, is op 18 september 1954 bij de herdenking van Eindhoven-10 jaar bevrijd onthuld.
De figuren die de bronzen beeldengroep vormen, stellen de burger, de soldaat en de verzetsman voor, die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid.
Tussen de kalkstenen reliëfs in het voetstuk is de volgende tekst te lezen: Gij die hier staat – Gedenk hun dood – Hun offer groot – Voordat gij gaat.
In 1965 is het monument verplaatst i.v.m. nieuwbouw gemeentehuis.
In 2013 is het oorlogs- en bevrijdingsmonument uitgebreid met 1097 namen van Eindhovenaren die zijn omgekomen tijdens de oorlog.
1954: Nadat Prins Bernhard even voor het monument had vertoefd, trad Z.K.H. terzijde, waarna de overige kransen werden aangedragen. Generaal-majoor mr. W. van Dijk legde een grote krans namens de minister van Oorlog en Marine, burgemeester Jeanne van Bayeux deed dit tezamen met het Comité France Hollandais de Bayeux, general Mac Auliffe legde een krans namens de Airborntroops, monsieur Géva namens de Fédération Nationale des Combattants uit Brussel. Verder waren er kransen van het gemeentebestuur van Eindhoven, van de Stichting ’4o—’4s, van de Ned. Ver. van ex-politieke gevangenen uit de bezettingstijd, van de Partizanen Actie Nederland, van de verzetsgroep Oud 0.D., gewest 18, van de onderofficieren van het garnizoen Eindhoven, van de Bond Ned. Mil. Oorlogsslachtoffers en wij zijn er van overtuigd, dat onze opsomming niet geheel volledig is, ook niet zonder met name te noemen de talrijke kransen en bloemstukken, die de jeugd tijdens het defilé heeft aangedragen, KINDEREN LEGDEN RUIM TACHTIG BLOEMSTUKKEN Bron Eindhovensch dagblad 20-09-1954
1954 Het bezoek, dat Z.K.H. Prins Bernhard, Zaterdag gebracht heeft aan Eindhoven, verliep ineen zeer hartelijke sfeer. Het begon met de kranslegging bij het oorlogsmonument, waarna het defilé volgde van enkele duizenden schoolkinderen en van het ruim vijftig wagens tellende bloemencorso. Daarna heeft Z.K.H. in het van Abbe-museum vele buitenlandse gasten van Eindhoven ontmoet en een aantal vooraanstaande Eindhovenaren, waarna hij zich naar Old Dutch begaf, waar de officieren van zijn voormalige staf als Bevelhebber Nederlandse Strijdkrachten bijeen waren. Bij deze ontmoetingen heeft de Prins met velen gesproken, die hem uit de periode rond Eindhovens bevrijding, nu tien jaren geleden, bekend waren en dit gaf aan zijn bezoek een persoonlijk karakter en een bijzondere charme.
Bron Eindhovensch dagblad 20-09-1954
Het verplaatsen van het bevrijdingsmonument vanwege de bouw van het nieuwe stadhuis
In 1965 Is het monument van de ene kant van het plein naar de huidige standplaats werd gesleept. De oorlog mocht dan vijf jaar geduurd hebben, aan de totstandkoming van een monument om die periode te gedenken ging een strijd van tien jaar vooraf.
Beschuldigingen van wansmaak, een schertsvertoning en een gebrek aan stijl waren wel de minste kwalificaties om diverse ontwerpen in de prullenmand te doen belanden.
Al in mei 1945 werd door de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer het initiatief genomen om een comité te vormen voor de oprichting van een monument voor de Eindhovense oorlogsslachtoffers. Dit gezelschap schreef in 1947 een prijsvraag uit die een ontwerp van Ir. Boks met de titel “All Glorious Within” met de eerste prijs bekroonde. De jury was dan wel tevreden, bij erkende critici wekte “dit geval min of meer de zin voor humor op”. Zou het lelijkste monument van Nederland in Eindhoven komen? Na een felle pennenstrijd en heftige discussies over de vormgeving en de plaats van het monument werd door de Gemeenteraad op 23 februari 1953 het uiteindelijke ontwerp van de kunstenaar Paul Grégoire aanvaard. Eind goed al goed want Eindhoven kreeg zo een monument van een uitzonderlijke kwaliteit. Het ontwerp was technisch zo moeilijk dat het beeld in een gespecialiseerd atelier in Parijs gegoten moest worden. Transportondernemer Harry van Vroonhoven viel de eer te beurt om met zijn truck met oplegger de bronzenbeeldengroep van de Franse Lichtstad naar de Brabantse Lichtstad te vervoeren.
Prof.dr. N. A. Donkersloot, die door de burgemeester eigenhandig werd aangeschreven ontwierp de tekst:
Gij die hier staat
Gedenk hun dood
Hun offer groot
Voor dat gij gaat
De bronzen kandelaar werd ontworpen door prof. Wenckebach. Het monument werd tijdens een ontroerende plechtigheid op 18 september 1954 door burgemeester Kolfschoten onthuld.
Bron: www.rhc-eindhoven.nl